Menu Zavřít

David Klimeš: Europakt je riskantní politické beranidlo

1. 2. 2013
Autor: čtk

Až dosud měla debata o přijetí fiskálního paktu jen dvě roviny – zahraničněpolitickou a ekonomickou. Po ultimátu TOP 09 vůči ODS však přibyla další – populistická. Ať už si o fiskálním paktu myslíme cokoli, politický souboj o jeho přijetí by se měl odehrávat jen v prvních dvou rovinách. Jakmile z něj Miroslav Kalousek udělá beranidlo, jímž se za každou cenu bude chtít vlámat do rozpadající se pevnosti dosud nejsilnější pravicové strany, těžce na to doplatí celá republika.

V TOP 09 po nečekané vlně podpory pro prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga dobře vytušili, že je čas nahradit okopávání kotníků ODS poslední tvrdou ranou z milosti a zmocnit se definitivně postavení nejsilnější české pravicové strany. Účel jistě světí prostředky, ale poslední Kalouskův výpad prostě posvětit nejde. Podle ministra financí se musí schválit europakt, protože jde fakticky o měkčí pravidla, než jaká jsou v uvažované české finanční ústavě. Řečeno po schwarzenbergovsku – to je s odpuštěním blbost.

Česká finanční ústava cílí prioritně na celkovou výši dluhu. Tu by vláda chtěla na 45procentním limitu k HDP (u nějž už jsme velmi blízko), opozice si však chce nechat nějaké drobné na předvolební sliby, takže pod 50 procenty limit v ústavním zákoně nečekejme. S největší pravděpodobností tak čeští zákonodárci schválí zákon, který se bude tvářit nesmlouvavě, ale kde si politici nechají ještě nějakých dvě stě miliard ke spokojenému prošustrování, než se vůbec dostaneme ke stropu zadlužení.

Proti tomu evropský fiskální pakt kouše okamžitě, jakmile rozpočtový deficit není pod půl procentem HDP po očištění od dluhové služby. Pro většinu dosavadních českých vlád je to zcela nereálný úkol. A zatímco českou finanční ústavu si čeští zákonodárci mohou měnit, jak budou chtít, europakt bude vymáhat dost vzdálený Evropský soudní dvůr. Opravdu je tedy fiskální pakt měkčí závazek?

Pro přijetí europaktu samozřejmě existuje pádný argument, který rád opakuje ministr Schwarzenberg – nejsme Britové, jejich „vznešenou izolaci“ si nemůžeme z hlediska zahraniční politiky dost dobře dovolit. Může být. Ale dvě ekonomicky velmi rozdílné dluhové brzdy prostě s čistým svědomím srovnávat nejde.

Výpad TOP 09 je pochopitelný. ODS leží na márách a její preference jsou na tom nejbídněji od března roku 1998, kdy po vzniku Unie svobody mrtvolně okusovaly desetiprocentní laťku. Kalousek by si měl ale také připomenout, že tehdejší závratné preference Unie svobody do letních voleb prudce slétly, protože odpadlíci nakonec nedokázali dychtivému pravicovému voliči nabídnout smysluplnou alternativu. Pokud Kalousek nedokáže vynést lepší trumf než europakt, skončí podobně.


Čtěte také:

Kalousek útočí na ODS: Chcete pokračování koalice? Schvalte fiskální pakt EU

ebf - tip - debata

Nečas se opřel do Schwarzenberga: Nejsme na vesnické tancovačce

Schwarzenberg: Nečas se chce možná ukázat jako veliký borec


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).