Menu Zavřít

David Klimeš: Francouzská touha – udanit se k smrti

26. 2. 2013
Autor: profimedia.cz

Vzpomínáte na všelijaké nápady, jak dát do latě ekonomiky zemí EU? Díky Francii nyní zjistíme, zda všechny ty evropské „semestry“, „sixpacky“, „twopacky“ a „fiskální kompakty“ vůbec k něčemu jsou.

O víkendu francouzský prezident François Hollande prohlásil, že už žádná další úsporná opatření neplánuje, a země tudíž výrazně překročí plánovaný deficit. Problémem není ani tak samotné nesplnění slíbeného cíle; zpomalení, až zastavení ekonomického růstu ve Francii nikdo nemůže popřít. Problémem je, že Francie kromě zvyšování daní prakticky s žádnými reformami ani nezačala. Jestliže Hollande Francouzům oznamuje, že už trpěli hodně, tak zapomíná dodat, že trpěli neskonale méně než takřka všechny ostatní státy eurozóny podstupující nemilosrdnou fiskální konsolidaci.

Brusel nyní zvažuje, zda povolit Francii roční odklad pro splnění rozpočtového cíle. Souhlas je na místě. Ale musí být doplněn tvrdými podmínkami, které lze jednoduše shrnout do jedné věty: Začněte už něco dělat.

Každý asi pochopí, že se socialista Hollande nemohl stát přes noc fiskálním jestřábem. Také mu po zvolení prezidentem nikdo moc nevyčítal volební dárečky od opětovného snížení věku pro odchod do důchodu po zastropování cen paliv. Ani zvyšování daní nepřekvapilo, byť 75procentní daň z příjmu pro bohaté byla populistickou šíleností. Ale Hollande už asi půl roku nedělá nic a žije v iluzi, že si zvyšováním daní koupil čas.

Nyní je jasné, že oddechový čas jen promarnil. Ekonomice reálně hrozí recese a místo pobídek k podnikání Hollande jen daní a daní. A to je chyba. I kdyby v Elysejském paláci seděl komunista, musí vědět, že veřejné výdaje nesmějí tvořit 56 procent ročního HDP. Hollande ale místo zmenšení státu najímá ke dvěma milionům státních zaměstnanců dalších 70 tisíc učitelů a policistů, které už ale nemá kdo živit. A trestuhodně odsouvaná reforma trhu práce žene nezaměstnanost k výšinám nevídaným už celé dekády.

Přitom na podzim přišel levici blízký průmyslník Louis Gallois se smysluplným plánem snížit zásadně během dvou let náklady na práci a odpovídajícím způsobem snížit výdaje státu. Ač si od Galloise studii objednala sama vláda, prakticky ji zahodila do koše. Přerod Hollanda ve francouzského Gerharda Schrödera, který kdysi, ač levičák, odvážně reformoval německý trh práce, se nekoná. Místo toho už francouzský tisk oznamuje, že se Hollandova administrativa chystá příští rok opět zdvihat daně.

Evropská komise může reagovat jediným způsobem: Ano, snižujte deficit pomaleji. Ale chceme vidět do roka a do dne pružnější pracovní trh, menší podíl veřejných výdajů na HDP a snížení nákladů na práci. Vaší touze udanit se k smrti nemůžeme jen přihlížet.


Čtěte také:

WT100

Francie letos šetřit nebude, nechá to na příští rok

David Klimeš: Rovný a rovnější

  • Našli jste v článku chybu?