Menu Zavřít

David Klimeš: Je čas na další divokou fikci

29. 1. 2013
Autor: čtk

Je mu 75 let, v prezidentské volbě byl poražen na hlavu, přesto můžeme směle tvrdit, že Karel Schwarzenberg začíná svůj druhý život v české politice. Podpora od dvou a čtvrt milionu voličů v druhém kole je něco, co Schwarzenberg dosud nezakusil. Není to 15 tisíc hlasů, které z něj udělaly v Praze senátora.

Není to ani šest zelených poslanců, jejichž vyděračský potenciál stačil na křeslo ministra zahraničí. A není to ani vicepremiérství, které od Miroslava Kalouska dostal za to, že TOP 09 dodává punc slušnosti a čestnosti. Přes dva miliony hlasů je na české poměry obrovský politický kapitál, který se Schwarzenberg prostě musí pokusit využít. Otázka zní: Jak?

Zatím Schwarzenberg učinil pouze první krok. Přestal mluvit o svém odchodu z politiky a naopak se rozhodl znovu kandidovat na post šéfa TOP 09. To je však ještě málo. Kde ale mlčí Schwarzenberg, tam již tradičně o to více mluví Kalousek: Když to prý nevyšlo s prezidentským úřadem, může to vyjít s úřadem premiérským.

Čistě lidsky to od Kalouska není zrovna hezké, že starého pána se špatným srdcem posílá po jedné vysilující kampani hned do další, která bude jistě ještě mnohem ohavnější. Ale politickou logiku to má.

Karel Schwarzenberg se stal v prezidentské volbě zcela jasným lídrem pravice. Podle průzkumu portálu Kohovolit. eu dokázal Schwarzenberg v prvním kole vybojovat skoro stejný počet hlasů jako Miloš Zeman pouze s podporou příznivců TOP 09 a ODS. Ve druhém kole podle agentury Median dokázal dokonce přesvědčit více než polovinu voličů ODS. Jako by tak sami voliči oživili zapomenutý sen Mirků Topolánka a Kalouska, že ODS a TOP 09 budou fungovat společně vedle sebe jako celkově účinnější lapač pravicových hlasů.

Není samozřejmě pravděpodobné, že by ODS v nejvyšších patrech ihned nahlédla hloubku prázdnoty své strany a spojila se s TOP 09 pod jeden pravicový prapor nesený Schwarzenbergem. Ale co není dnes, může být zítra. Vzpomeňme třeba na osud slovenské političky Ivety Radičové. Tu také prohra ve druhém kole prezidentské volby v roce 2009 politicky nakopla a vytáhla ji nakonec až k postu premiérky. A kdyby neodešla z politiky, byla by dnes podle průzkumů favoritkou v budoucím slovenském prezidentském klání.

Schwarzenberg však už kvůli svému věku a zdraví na další prezidentský duel se Zemanem čekat nemůže. Pokud chce zúročit současnou podporu více než dvou milionů Čechů a Moravanů, jediným cílem může být nejvyšší křeslo ve Strakově akademii v čele široké středopravicové koalice.

Ano, dnes to zní jako dost divoká fikce. Ale tou byl ještě před pár týdny i postup Karla Schwarzenberga do druhého kola prezidentské volby.


Čtěte také:

Schwarzenberg poděkoval voličům, uznal svoji porážku

ebf - tip - debata

Jan Bureš: TOP 09 prospěje i Schwarzenbergova prohra

Karel Schwarzenberg: S klacky pod nohy od Zemana se musíme vypořádat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).