Menu Zavřít

David Klimeš: Jednou prezidentem, dvakrát předsedou

25. 3. 2013
Autor: čtk

Když Miloš Zeman po zvolení prezidentem začal uvažovat, že může kdykoli dle svého uvážení odvolat premiéra, vypadalo to na ostrý nástup poloprezidentského systému v podání nové hlavy státu. Ale nakonec to není tak horké.

Bizarní autoritářskou interpretaci ústavy Zeman sám opustil a také jeho návštěva na zasedání pravicového kabinetu se obešla bez krveprolití. Po sjezdu ČSSD a nyní SPOZ se totiž ukazuje, že Zeman nemusí zásadně rozšiřovat své prezidentské pravomoci, aby mohl ovlivňovat každodenní politiku. Jeho vliv v obou levicových stranách je v součtu tak velký, že si své názory může prosadit tradičnějším způsobem.

Volby do sněmovny v létě příštího roku budou pro Zemana mimořádně složitým úkonem. Na sjezdu ČSSD prohlásil, že jako občan si přeje vítězství sociální demokracie. Ovšem nyní na sjezdu SPOZ zase dosvědčil, že bude volit svou mateřskou stranu. Tento rozpor je ale snadno vysvětlitelný. A Zeman to vlastně sám řekl, když mluvil o SPOZ jako o „kritickém korektivu sociální demokracie“. Pro prezidenta je zjevně politicky nejvýhodnější si hýčkat spřátelené křídlo Michala Haška v ČSSD a svůj tlak na tuto prvoligovou stranu znásobovat přes kraválovou druholigovou SPOZ.

I kdyby se snad zemanovci příští rok do sněmovny nedostali, ČSSD by se nemohla radovat. Jako v roce 2010 to budou opět zbytečná čtyři procenta hlasů, o které kvůli Zemanově trucpodniku přijdou právě sociální demokraté. Zeman na sjezdu odhadl současné preference SPOZ na čtyři až osm procent hlasů. A mohl dodat, že by byl rád, kdyby to i tak zůstalo – na premiérský post to je sice málo, ale na tlak na ČSSD právě tak akorát.

Zeman může být v této chvíli nadmíru spokojen. ČSSD mu na sjezdu bouřlivě aplaudovala. K jeho potěše vyhodila i Zemanova protivníka Jiřího Dienstbiera z místopředsednické stoličky. A SPOZ zase nyní na svém sjezdu ukázala, že svému guru odkývá třeba i to, že bílá je černá. Opravdu. Vždyť například Zemanův návrh na zvýšení počtu volebních obvodů reálně znamená zvýhodnění velkých stran na úkor malých, což je přesně proti současným zájmům SPOZ. Nevadí. Jak říká nový předseda zemanovců Zdeněk Štengl: SPOZ jsou pouhými apoštoly nesoucími myšlenky Zemana dál. Tak upřímnou rezignaci na vlastní program tu snad ještě žádná politická strana nepředvedla.

Do příštích voleb se tedy těšme na loutkové divadlo na české levici ovládané Milošem Zemanem. ČSSD se bude snažit docílit vítězství ve volbách a SPOZ ji bude tvrdě kritizovat, aby pak po volbách sociální demokracie utvořila menšinový kabinet podporovaný komunisty a SPOZ se poslušně stáhla do opozičních lavic. Režisér na Hradě bude spokojen.


• Čtěte také:

CIF24

Zeman navrhl změny volebního systému: více krajů, více kroužkování

Netlačte se do vlády, nejdřív tvrdě pracujte, varoval zemanovce prezident

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).