Menu Zavřít

David Klimeš: Klaus, Nečas i rebelové musejí prohrát

11. 9. 2012
Autor: čtk

Kacířská myšlenka: nebude těžko uvěřitelná tahanice o vládní úsporný balíček nakonec republice ku prospěchu? Pokud se premiér Petr Nečas za prezidentova souhlasného mlčení dohodne s rebelujícími poslanci ODS, českou ekonomiku v recesi nakonec vládní balíček bude asi dusit trochu méně, než se čekalo. A v eráru se najdou další miliardy, které lze ořezat.

To vše se ale může stát jen za tří předpokladů. Rebelové by kromě strachu o svá křesla v dozorčích a správních radách měli především zformulovat alespoň tři čtyři smysluplné úsporné návrhy. Petr Nečas by se jako člen ODS měl přestat tak krvavě bít za zvyšování daní. A prezident Klaus musí odolat pokušení si na rozloučenou zinscenovat ještě jeden pád vlády. Chorobný optimista už nyní vidí, jak se jednotlivé strany pomalu stahují ze svých předsunutých pozic a začínají si hledat příhodné místo pro podpis mírové dohody.

Nejprve Petr Nečas přestal omílat svou otřepanou vytáčku o klesající složené daňové kvótě. Tato proměnná vztažená k hrubému domácímu produktu, o níž nikdo pořádně neví, co se do ní vlastně počítá, opravdu nikoho nepřesvědčí. Zato každý tuší, co pro ekonomiku v recesi znamená další zvyšování DPH. Premiér už také o víkendu připustil, že se s rebely může potkat na půl cesty. K tomu ale potřebuje partnera.

Středočesko-zdravotnicko-prohradní společnost rebelů ale zoufale hledá, co vlastního nabídnout. Rozšíření zdravotního nadstandardu jako řešení rozpočtového výpadku muselo jistě ministra financí rozesmát. Ale už také začínají padat první smysluplné návrhy. Na vysátí plonkových miliard ze státních podniků by se například rebelové i Nečas mohli snadno shodnout, neboť podobný záměr projednává už i vláda. Ještě jeden či dva podobné návrhy, a rebelie může skončit snesitelným kompromisem. Navíc výhodným i pro ekonomiku, neboť po tragických výsledcích s inkasem z prvního zvýšení DPH by vláda nemusela spotřebu dusit dalším daňovým saltem mortale.

Nakonec nejtěžší překážkou smíru může být asi prezident Klaus. Kdo viděl vpravdě montypythonovskou scénku ze zahajování školního roku, v níž rozšafný Klaus pobízel deváťáky, aby poslankyni ODS poradili zamítnout zvyšování DPH, ten jistě tuší. Nicméně Klausův odpor k Nečasovu vydírání hlasováním o důvěře vládě naznačuje, že zas snad tolik netouží, aby se ještě jednou stal hlavní postavou obehraného dramatu o slepování nové vlády.


Čtěte také:

Klaus: Zvýšení DPH je nerozumný tah, zbrzdí ekonomiku

Nečas: Spory o DPH zvyšují nebezpečí rozpočtového provizoria

WT100

Podle Tluchoře je spojení daňového balíčku s důvěrou hloupost


Rebelové, Nečas i Klaus by si tedy poté, co rozehráli odvážnou partii, měli uvědomit, že na kvalitní a jednoznačnou koncovku nikdo z nich nemá dostatek sil, a raději se společnými silami dohodnout na remíze. A pokud ta prospěje české ekonomice, tak jenom dobře.

  • Našli jste v článku chybu?