Menu Zavřít

David Klimeš: Majetkový striptýz nepomůže

3. 12. 2013
Autor: Dušan Kütner, E15

Poslanci ANO splnili svůj slib a hned po volbách začali odevzdávat svá majetková přiznání. Je dobře, že to udělali. Alespoň je hned vidět, jak je celá ta mánie s majetkovými přiznáními politiků nesmyslná. Cíl je bez nejmenší pochyby bohulibý. Ale v praxi vždy zůstane příliš mnoho skulinek, přes které se politik může obohatit.

Policie by měla být za čtyři roky na číhané. U Andreje Babiše by měla prověřit, zda jeho rekreační chalupa v Jarabé na Slovensku neprošla drahou rekonstrukcí. U Jiřího Zlatušky by nebylo od věci se podívat, zda „osobní automobil zn. Škoda rok výroby 2009“ nevyměnil třeba za mercedes. Martin Komárek splácí spotřebitelský úvěr, tak by se raději mělo prověřit, zda ho nesplatil příliš rychle.

Dále už snad majetková přiznání poslanců ANO není potřeba vyjmenovávat. Ať už se jedná o zajištěného miliardáře Babiše či o Komárka se spotřebitelským úvěrem na krku, nikdo z nich zjevně nebude tak hloupý, aby si případné všimné za politickou protislužbu nechal okamžitě převést do svého vlastnictví.

Snaha poslanců ANO být transparentní je jistě chvályhodná, ale je s prominutím k ničemu. Že má Martin Stropnický
manželskou smlouvu s Veronikou Žilkovou a že Martin Komárek ještě nemá vypořádané dědictví po svém otci Valtrovi, jsou snad i zajímavější informace než všechny ty vyjmenované majetky.

Dávno je totiž pryč doba, kdy se korupční peníze předávaly politikům pokoutně v igelitkách. S pravděpodobným omezováním anonymních akcií asi pomalu vymizí i politici jako tiší společníci ve firmách. Zůstanou tak jen velmi bohaté maminky či bratránkové jinak zcela čestných politiků.

Příkladů nastrkávání vlastních příbuzných do všelijakých obchodů najdeme celou řadu v politice, ale i v byznysu. Exministr Martin Kocourek na matku slavně „odkláněl“ 16 milionů, v byznysu zase během rozvodu proslul Radovan Vítek jako bezkonkurenčně nejchudší miliardář.

Zbohatnout, a přitom nevlastnit se prostě nějak dá vždycky. Zajímavá je navíc u majetkových přiznání poslanců ANO i úschova citlivých údajů o výši kont či hypoték u advokáta. Na stejném místě jsou i údaje o cenných papírech a některých majetkových právech. Takže se stejně nedozvíme, kdo se případně stane minoritním podílníkem nějaké té dobře vydělávající městské akciovky.

A už vůbec není jasné, kdy si policie může dokumenty poslanců ANO vyžádat. S majetkovým přiznáním poslanců ANO tak nejsme o moc dále než dosud s majetkovými přiznáními podávanými do Poslanecké sněmovny.

Trochu dál bychom se asi mohli posunout elektronickými majetkovými přiznáními, které navrhuje sdružení Rekonstrukce státu. Ale ani takový veřejný striptýz není valné řešení. Politik, který se jednou dá na korupci, si svého bílého koně nakonec stejně vždycky najde.


Čtěte také:

Připravte se na majetková přiznání, vzkázaly bohatým a „podezřelým“ ČSSD a ANO

MMF24

Sobotka potěší prezidenta dohodou o majetkových přiznáních

Dům za 10 milionů a auto za dva? ČSSD chystá majetková přiznání

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).