Menu Zavřít

David Klimeš: Nejhorší z možných Lessyho konců

29. 8. 2012
Autor: Martin Straka, Mladá fronta

Pod policejním prezidentem Petrem Lessym se židle kymácela už dlouho. Ale Lessyho konec se měl podobat konci jeho předchůdců: na jedné straně ministr, který tlačí šéfa policie k rezignaci. Na druhé straně policejní prezident ohánějící se svou neodvolatelností. Výsledkem byla vždy „dobrovolná“ rezignace a nějaká ta cena útěchy k tomu.

Rázný ministr vnitra Jan Kubice ale už tyto tanečky zjevně předvádět nechce. A to je problém. Pokud by se ujal Kubiceho přístup, podle nějž stačí na šéfa policie podávat žaloby tak dlouho, až se nějaká ujme, a poté ho vmžiku odstavit z funkce, pak můžeme zapomenout na všechny ty slavné řeči o nezávislosti policie.

Lessy si svůj konec mohl představovat jakkoli, ale asi ho ani ve snu nenapadlo, že na něj Kubice vytáhne paragraf o „zavrženíhodném jednání“. Ten je ve služebním zákoně proto, aby se policie mohla rychle zbavit policistů, kterým přeskočí a začnou krást nebo spolupracovat se zločinci. Není tam kvůli policejnímu prezidentovi. Toho by se měly týkat až paragrafy o pravomocném odsouzení.

Souhlasíte s odvoláním policejního prezidenta Lessyho?

K tomu má nafouklá kauza pomluvy opravdu daleko. Pokud by Kubice a jeho následovníci v křesle ministra vnitra začali „zavrženíhodný“ paragraf takto vykládat, je to otočka o 180 stupňů. V tu chvíli postačí policistu párkrát obvinit z pomluvy, a jakmile se inspekce chytne, nepohodlný prezident končí. Pak už ale vztah mezi ministrem a šéfem policie není vztahem „já pán, ty pán“. Je to vztah prachobyčejné podřízenosti, a to je nebezpečné.

Kubiceho nový přístup, pravda, ukončí ty nepěkné tanečky okolo rezignací policejních prezidentů: tu chce odcházející za odměnu místo ředitele cizinecké policie, tu zase stáže v zahraničí. Ale konec, který potkal Lessyho nebo také německého prezidenta spolkové policie Matthiase Seegera, o němž se Kubice na své tiskovce zmínil, je mnohem horší. Kubice totiž zapomněl dodat, že v Německu se nestalo nic samozřejmého. Na neodůvodněné odvolání policejního šéfa se i tam snesla drtivá vlna kritiky od opozice, expertů i samotných policistů.


O odvolání Petra Lessyho čtěte:

Lessy už má "superprávníky": Sokola a Lásku

Lessyho nahradí jeho náměstek Červíček

Konec Lessyho: Klaus je znepokojen, VV za ním vidí Langra

CIF24


Kubiceho tvůrčí přístup ke služebnímu zákonu nyní jasně ukáže, jak na tom vedení policie je. Poprvé se také ve velké kauze předvede zánovní Generální inspekce bezpečnostních sborů. Není přitom vůbec vyloučeno, že státní zástupce či soud nakonec shledá, že nejsme v banánové republice, kde by se kvůli jednomu rozhovoru v novinách mohl popravit nezávislý šéf policie.

Pak by se Kubice musel chtě nechtě vrátit k dosavadní praxi nemastného neslaného obtížného vyjednávání o „dobrovolné“ rezignaci policejního prezidenta. Jistě by se mu do toho moc nechtělo, ale pro elementární nezávislost policie by to tak bylo lepší.

  • Našli jste v článku chybu?