Menu Zavřít

David Klimeš: Nižší sazbou nezarmoutíš

18. 4. 2014
Autor: ČTK

Deset, dvacet, patnáct, jednadvacet. Anebo jednotná sedmnáct a půl. Mnohé firmy si jistě ještě vzpomenou, jak za vlády Petra Nečase trnuly v nejistotě, jak bude vypadat daň z přidané hodnoty od dalšího Nového roku.

Většině podnikatelů nevadilo ani tak samotné zvyšování sazeb, ale nejistota způsobená koaličním bojem o jejich výši. A netrpěli jen podnikatelé. Politici se jako lvi bili o levnější rohlík, ale zájemci o nemovitosti do poslední chvíle netušili, zda se jim koupě bytu neprodraží o statisíce.

Po vyčerpávajícím boji následoval chvilkový oddych se základní sazbou daně z přidané hodnoty 21 procent a sníženou 15 procent. Ale klid už podle politiků zjevně trvá příliš dlouho. Začíná nové kolo kouzel se sazbami. A ministerstvo financí vykopává na politické hřiště hned tři míče s čísly 10, 14 a 20.

Česká politika sazeb DPH je jednou z nejhorších v Evropě. V dobách krize jsme ekonomiku dusili jejich bezpříkladným opakovaným zvyšováním v rychlém sledu. Nyní, když se hospodářství rozbíhá a je možné méně bolestně umazávat dluhy, je zase bez rozmyslu snižujeme.

Po ustavení současné vlády se něco takového dalo čekat. Pro české socialisty je daňový systém jen rubem systému sociálního. Vůbec je nezajímá, že například tolik vzývaní skandinávští kolegové by je s takovým nebezpečným mícháním daní a dávek hnali.

Na tři sazby ochotně kývají i koaliční lidovci, kteří už před volbami propadli posedlosti sníženou DPH na sunar a dětské pleny. A nyní se ukazuje, že se nebrání ani Andrej Babiš, který jako podnikatel musí vědět, že každé rozrůstání počtu sazeb je výzvou pro daňové úniky.

Špatný nápad zavést trojí sazbu DPH je tedy na světě. Teď už je třeba se jen před voliči do krve pohádat, co kdo prosadí do té nejnižší. Babiš navrhoval 16miliardové daňové manko za léky, zdravotnické potřeby, knihy a další tiskoviny. To mu ovšem neprošlo u premiéra. Bohuslavu Sobotkovi se nezdá jak snížení vyšších sazeb, tak zařazení zdravotnických potřeb či tiskovin. To by totiž šlo velmi na ruku Babišovi, který je ve volném čase mimo jiné mediálním magnátem.

Ať bude ale nakonec dohoda jakákoli, bude špatná. Dávky potřebným má poskytovat sociální systém, ne ten daňový.
Pokud bude snížená DPH platit pro zdravotnické pomůcky, využijí toho i výrobci obouvacích lžic na boty? Pokud bude levnější tisk, oživí to trh pornografických periodik? Pokud se prosadí nižší sazba DPH u knih, budeme všichni dotovat paperbackové harlekýnky, zatímco elektronické knihy zůstanou mimo?

Čím více otázek, tím více příležitostí pro daňové podvody. Proto mějme na paměti děsivou vzpomínku na Věci veřejné, které si v roce 2011 v podobné hádce vymohly nižší sazbu na chléb, ale už ne rohlíky. Na zeleninu, ale už ne na ovoce. Na mléko, ale už ne na jogurt. Babiš se Sobotkou bohužel zabředávají do něčeho velmi podobného.


Čtěte také:

Babiš navrhne tři sazby DPH: 10, 14 a 20 procent

MMF24

Další spor? Sobotka odmítl Babišův plán na snížení DPH

Od roku 2015 se sníží sazba DPH u léků, knih nebo dětských plen

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).