Menu Zavřít

David Klimeš: Pomoc, která zatím nic neznamená

11. 7. 2012
Autor: čtk

Madrid a Brusel jako by se předháněly, kdo strčí hlavu hlouběji do písku před španělskou bankovní krizí. Španělský kabinet Mariana Rajoye vydal 60stránkové hodnocení své půlroční vlády, kde ovšem není ani slovo o znárodnění čtvrté největší španělské banky Bankia či o záchraně z EU.

V Bruselu, kde se scházejí ti, kdo vše nakonec budou nejspíše platit, jsou zdánlivě realističtější: ze zamýšlených asi 100 miliard eur pošlou španělským bankám rovnou 30 miliard. Raději platit než nechat padnout čtvrtou největší unijní ekonomiku.

To je ale jen letmé čtení situace. I v Bruselu totiž ministři financí úspěšně kličkují před zásadními otázkami: Kdo vlastně bude řídit záchranu španělských bank? Jak bude vedle rekapitalizace vypadat léčebná kúra? A pokud španělské dobrodružství zkrachuje, dostanou se ke svým půjčkám evropské věřitelské státy jako první? Dokud nejsou známy odpovědi na tyto otázky, číslo nic neznamená.

Ďábelských detailů je v usnesení ministrů eurozóny více než dost. Pomoc z trvalého záchranného fondu eurozóny ESM bude proudit přímo do bank, jakmile vznikne „efektivní jednotný systém supervize“. Ten tu zatím rozhodně není, a tak lze jen odhadovat, kdo bude španělské banky fakticky úkolovat. I proto si španělský list El País na titulní stránce všímá ani ne tak samotné pomoci, jako varovného faktu, že z vedení Evropské centrální banky vypadl jediný španělský zástupce.

Další neznámou jsou samotné reformy, které má španělský finanční sektor podstoupit. Sami Španělé se totiž už čtyři roky snaží o dílčí rekapitalizace malých bank, takzvaných cajas, a jejich slučování. Víme, jak to dopadlo: stát musel sanovat Bankii 23,5 miliardy eur. Co vymyslí bruselští emisaři nového? Speciální „špatnou banku“, kam se budou odkládat bezcenné cenné papíry kryté nedostavěnými nemovitostmi? Nevíme.

A nakonec není vůbec jasné, kdo nebezpečnou bankovní koridu případně zaplatí, pokud jí Španělsko nezvládne prokličkovat. Usnesení ministrů financí hovoří jasně, že peníze z ESM nepožadují senioritu. Přeloženo do češtiny, až se po bankrotech budou umořovat dluhy, ESM nebude první v řadě.


Čtěte také:

Německý soud brzdí vznik fondu ESM

Španělsko pro své banky dostane 30 miliard eur

ebf - tip - debata

Španělsko přesune toxická aktiva do jedné "špatné" banky


Ovšem německý ministr financí mluví zcela opačně – závazky za půjčky v konečném důsledku nese jen Španělsko. Tak jak? Je to hot, nebo čehý socializaci dluhů?Rizikové přirážky na španělských dluhopisech ukazují, že žonglování s miliardami už nikoho nezajímá. Je potřeba si jasně vybrat: chceme zde evropskou verzi amerického programu TARP, který bude vykupovat problémové finanční instituce a tvrdě v nich vládnout? Nebo Španělsku půjčíme, ale až zkrachuje, tak si vše zase vybereme jako první na řadě? Nic mezi tím už na výběr není.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).