Menu Zavřít

David Klimeš: Sobotka s Babišem se mohou stát lidovci

12. 11. 2013
Autor: Šimánek Vít

S dvoutýdenním zpožděním začalo konečně naostro vyjednávání o programu vlády ČSSD, ANO a lidovců. Klíčem je shoda nešťastného volebního vítěze Bohuslava Sobotky a šťastného těsně poraženého Andreje Babiše.

Vzadu se pak krčí jako třetí do počtu lidovci. Ale ti během povolební přetlačované o koaliční smlouvu velmi rychle vyrostou. Jakmile se totiž Sobotka s Babišem zaklesnou nad spornými body, velmi často zjistí, že dojednaný kompromis jako by vypadl právě z programu lidovců.

Lidovecký návrh jako kompromis

Česko se nejspíš opět dočká zavedení relativně mírně progresivní daně z příjmu fyzických osob, jak to prosazuje KDU-ČSL. Nikoli proto, že by lidovci byli nejsilnější vládní stranou, ale protože stojí přesně mezi požadavky ČSSD a ANO.

ČSSD by bohatší nejen ráda více zdanila, ale dusila by i jejich podnikatelský apetit vyšší korporátní daní. A velkým firmám v sektorech bankovnictví či energetiky by ještě kousek přirazila. To je pro Babiše nepřijatelné. Pokud se tedy korporátní daň nepohne, Babiš nejspíš odkývá mírně progresivní zdanění z dílny lidovců. Stejně tak daňové úlevy pro pracující rodiče či obnovení daňové slevy pro pracující důchodce, vše opět z dílny lidovců. A k tomu se možná jako bolestné pro ČSSD odsouhlasí zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí.

Shoda u DPH

Velmi rychlá shoda na lidoveckém požadavku pravděpodobně nastane i u DPH. Přes odpor ČSSD je pravděpodobné prosazení lidoveckého požadavku s podporou ANO na 10procetní sníženou sazbu, dost nejisté je naopak žebrání u Evropské komise o nulovou sazbu na dětské plenky. Lidovecký osud může velmi snadno stihnout také druhý pilíř penzijního systému. Nepříliš funkční relikt pravicové vlády nebude zcela převeden do třetího pilíře, jak chtěla ČSSD, ani zachován, jak by rádo ANO. Spíše bude lidem dle programu KDU poskytnuta možnost volby, zda si své peníze chtějí vzít zpět, anebo je převedou do penzijního připojištění.

Nejméně se Sobotkovi s Babišem bude chtít přijmout lidovecký pohled na církevní restituce. ČSSD je má za prachsprostou
zlodějinu a s kritikou přišel už i Andrej Babiš. Navyšování přiznané částky o inflaci se mu jeví jako nemorální. Ale jakkoli je KDU v trojici nejslabší stranou, tahá za delší konec provazu. Církevní restituce jsou jednou schválené, nic špatného na nich neshledal ani Ústavní soud a podle zákona už právní moci nabyly i smlouvy s církvemi. Nestačí tedy převálcovat lidovce, je třeba k dohodě donutit i zúčastněné církve. Což se v dnešní situaci nejeví jako příliš reálné.

Lidovci si historicky ve vládách vždy vynutili své především díky roli jazýčku na vahách. Ale nyní to vypadá, že to s vydíráním ani nebudou muset přehánět. Většina přetlačovaných mezi Sobotkou a Babišem totiž sama od sebe skončí přesně v mantinelech lidoveckého programu.


Čtěte také:

Analytici: Koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO by snížila DPH, ostatní daně by zřejmě zůstaly stejné

EBF24

ANO chce šéfa Sněmovny. Babiš to být nemá

Překážka. ČSSD, ANO a lidovci se neshodnou na církevních restitucích

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).