Menu Zavřít

David Klimeš: Superproblémy se superministerstvy

12. 12. 2012
Autor: čtk

Takže to bude dosavadní šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Premiéru Petru Nečasovi se povedl doopravdy husarský kousek najít na post ministra dopravy někoho, kdo je zároveň zcela nepolíben dopravní problematikou a zároveň se dosud neosvědčil jako manažer v žádném velkém státním úřadu.

Mocné a bohaté ministerstvo, toho času v havarijním stavu, si tak opět bude muset projít několika zbytečnými plonkovými měsíci, kdy se nový šéf bude zaučovat a zadávat nejrůznější audity, aby vyšťoural něco na svého předchůdce.

Ovšem kdo příčetný by také post ministra dopravy bral, když doprava je podle nového plánu slučování rezortů odsouzena k záhubě a Stanjura spíše než ministrem bude prvním náměstkem vrchního „slučovače“, ministra obchodu Martina Kuby? Přestože nástup zánovních odborníků na dopravu a obranu může oprávněně vyvolávat pochyby, nemělo by to odvést pozornost od toho hlavního, a tím je samotné pochybné slučování rezortů.

Nic proti zeštíhlení státu. Ale to celkem jistě není případ současné nepřesvědčivé slučovací mánie. Spíše to vypadá, jako kdyby premiér Petr Nečas chtěl předejít neustálému odvolávání členů svého kabinetu tím, že jim raději rovnou zruší vládní stoličky. Pokud si ODS prosadí svou, v revizi koaliční smlouvy se pohřbí až čtyři ministerstva. Komické je ale načasování – definitivně zrušena mají být až blízko před volbami, ačkoli každá nová vláda si samozřejmě po volbách zase může napsat do kompetenčního zákona, co bude chtít.

Ani se neptejme, co to přinese. Úsporu? To ještě uvidíme. Ministr Kuba sice plánuje slučovat jednotlivé ministerské odbory, ale to podstatné – samotná agenda úřadů – přece nikam nezmizí. Touto logikou bychom místo 14 rezortů mohli vlastně mít jen jeden úřad vlády s argumentem, že jeden odbor IT je přece nejúspornější. Mnohem logičtěji se jeví zachování většiny ministerstev a proškrtání jejich agend.

Ano, některá ministerstva jsou zjevně na odpis: například ministerstvo pro místní rozvoj. Nad žádným úřadem ale nemá smysl dělat křížek, dokud není jasné, kdo bude dál zajišťovat agendu. Aktuální pobláznění ODS slučováním ministerstev navíc nešťastně odvádí pozornost od opravdu zbytných úřadů – a těmi jsou nejrůznější státní fondy. Zatímco podřazení agendy státních fondů jednotlivým ministerstvům by bezpochyby přineslo úspory i větší transparentnost, u rušení střešních rezortů je to velká otázka.

Abychom nakonec příští roky jen ve velkém nepředváděli totéž, co Robert Fico na Slovensku v roce 2010. Tehdy slavně zrušil ministerstvo životního prostředí, ale pak zjistil, že se tím neušetřilo jediné euro.


Čtěte také:

Dopravu povede Stanjura, obranu Peake a legislativu Mlsna

MMF24

Koalice se zasekla na rušení ministerstev

Dopravu zřejmě převezme Kuba, LIDEM získají obranu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).