Menu Zavřít

David Kocourek: I slovenská ekonomika jede

3. 9. 2015
Autor: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Výkon slovenské ekonomiky letos těží především z domácí poptávky. Obnovený růst vládních investic podpořený zvýšeným čerpáním evropských fondů je jedním z hlavních důvodů zrychlujícího ekonomického růstu v prvním čtvrtletí letošního roku, který tak zaznamenal nejvyšší mezičtvrtletní růst od konce roku 2011. Zároveň jsme se stali svědky i solidního růstu soukromé a vládní spotřeby.

Čistý vývoz přinesl pozitivní příspěvek do růstu, zatímco změna stavu zásob přispěla negativně. Celkově vidíme příznivý obrázek ekonomiky, který podporují hlavně investice zvyšující její potenciál. Solidní růst soukromé spotřeby je výsledkem stále se zlepšující situace na trhu práce.

Klesající míra nezaměstnanosti, rostoucí participace na trhu práce, zvyšující se mzdy snímají ze slovenských domácností strach z budoucnosti a ty tak neváhají se svými nákupy. Rostoucí domácí ekonomika je také důvodem pro vyšší dovozy, protože investice a soukromá spotřeba jsou velmi dovozně náročné.

Toto hodnocení situace bude pravděpodobně odpovídat i po zítřejším zveřejnění struktury slovenského HDP. Napovídá tomu totiž i předběžný růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí, který dosáhl shodně 0,8 procenta mezičtvrtletně, což, opomineme-li přelom letošního a loňského roku, je nejvyšší mezičtvrtletní růst od konce roku 2011.

Letos by tedy podle našeho odhadu měla slovenská ekonomika vzrůst o 3,2 procenta a příští rok čekáme zpomalení růstové dynamiky na tři procenta, kdy pouze část pozitivní dynamiky z titulu čerpání EU fondů bude kompenzována rychlejší domácí poptávkou či čistým vývozem.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

CIF24

Na Slovensku zrychlil ekonomický růst, prohloubila se ale deflace

Jaguar postaví továrnu na Slovensku, má vyrábět 300 tisíc aut ročně

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).