Menu Zavřít

David Kogler: Atraktivní dluhopisy

24. 7. 2012
Autor: profimedia.cz

Pokud se podíváme na statistiku výkonnosti cenných papírů od počátku tohoto roku, zjistíme, že nejvýkonnější jsou firemní dluhopisy rozvinutých zemí. Následují dluhopisy rozvíjejících se zemí společně s dluhopisy neinvestičního stupně. Na druhém konci tabulky pak najdeme aktiva s nejnižší výkonností od začátku roku – komodity a akcie rozvinutého i rozvíjejícího se světa.

Pozitivní výhled na dluhopisy je často opakovaným tématem, ale nabízí se otázka, zda je ještě dnes ocenění dluhopisů atraktivní. Podíváme-li se na spready firemních dluhopisů investičního stupně vůči americkým pokladničním poukázkám, dostáváme hodnoty pohybující se kolem 200 bazických bodů, tedy nad svým dlouhodobým průměrem.

Pokud srovnáváme podíl na výnosech vládních dluhopisů, získáme dokonce druhou nejvyšší hodnotu po vypuknutí finanční krize v roce 2008. Zdá se, že ocenění dluhopisů tak zůstane i nadále atraktivní. Investiční portfolia však neobsahují jen dluhopisy. Akciové investory může stejně tak zajímat fakt, že v dnešním ocenění globálních akcií je započítán 15procentní pokles zisků na akcii, ačkoli analytici Citi očekávají růst kolem čtyř procent v roce 2012 a osmi procent v roce 2013.

MMF24

Pro vývoj na akciovém trhu však představuje nebezpečí zpomalující ekonomický růst a krize v eurozóně, což může i nadále negativně ovlivňovat ceny akcií. Z pohledu cyklicky očištěného poměru ceny a zisku na akcii se nyní globální akcie pohybují kolem 17násobku CAPE. Dlouhodobý průměr však činí 24násobek CAPE, což může značně limitovat poklesy na akciových trzích v případě dalších korekcí.

Autor je analytikem Citibank

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).