Menu Zavřít

David Marek: Ekonomice je lépe, injekce nepotřebuje

3. 6. 2014
Autor: Euro E15

Dostat se k čerstvým informacím o stavu a vývoji ekonomiky není zase tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Data z průmyslu jsou publikována s dvouměsíčním zpožděním, údaje o HDP ještě později. Mnohé lze ovšem vyčíst z aktuálnějších čísel – z dat o státním rozpočtu. Ta naznačují, že ekonomika je na dobré cestě.

Po prvních pěti měsících je státní rozpočet v lehkém minusu. Deficit činí 9,5 miliardy korun. Pro srovnání loni touto dobou byl o 30 miliard vyšší, předloni dokonce o 70 miliard. V lepší kondici byly květnové finance centrální vlády naposledy v roce 1998.

Celkové příjmy se zlepšily o více než 34 miliard korun, tedy o 7,8 procenta. K tomu je nutno zmínit jeden mimořádný faktor: v únoru ministerstvo financí inkasovalo 8,5 miliardy z aukce kmitočtů mobilních sítí LTE. O dalších 7,6 miliardy vylepšily bilanci peníze z EU. Nicméně i bez nich doznala příjmová stránka rozpočtu značného zlepšení. Zásluhu na tom má zlepšený výběr daní a sociálního pojistného. Celkové inkaso daní je letos vyšší o necelých 20 miliard, přičemž největší zásluhu na tom má DPH a spotřební daň na tabák. U DPH se projevil růst domácí poptávky, spotřební dani pomohlo předzásobení tabákovými výrobky.

Výdajová strana rozpočtu ukazuje, že vláda drží finance pod pokličkou a žádná velká expanze se prozatím nekoná. Celkové výdaje se ve srovnání s loňským rokem zvýšily o pouhé čtyři miliardy korun, tedy o 0,9 procenta. Zde se mimo jiné projevilo zvýšení platby zdravotního pojistného za státní pojištěnce, které rozpočet zatížilo dodatečnými 2,7 miliardy korun. Z pohledu rozpočtu příznivá, z pohledu ekonomiky však nepříznivá je zpráva o meziročním poklesu investičních výdajů o 15 procent (4,5 miliardy). A to již loňský rozpočet byl v investicích výrazně úsporný. Ve srovnání s předloňským rokem jsou letošní investiční výdaje o třetinu nižší, ve srovnání s rokem 2008 dokonce jen poloviční.

Co říká rozpočet o české ekonomice? Užitečným indikátorem je třeba výběr sociálního pojistného. Korelace jeho meziročních změn se změnami nominálního HDP za posledních 18 let dosahuje 91 procent, jde o úzce provázané ukazatele. A letošní výběr pojistného je meziročně o 7,4 procenta vyšší. V případě celkového výběru daní je korelace s nominálním HDP 71 procent. Meziroční zvýšení inkasa o 9,7 procenta tedy také signalizuje lepší kondici ekonomiky. O obratu k lepšímu na trhu práce zase mluví fakt, že přestaly růst výdaje na dávky v nezaměstnanosti, dokonce se mírně snížily.

Rozpočtová data naznačují, že ekonomika je letos na cestě vzhůru, a to bez pomoci fiskální politiky. V této situaci už by bylo kontraproduktivní plánovat fiskální stimuly. Bylo by to nemoudré procyklické chování, jaké jsme viděli v minulosti už mnohokrát.

Autor je hlavním ekonomem Patria Finance


Čtěte také:

EBF24

Česká ekonomika letos vzroste o dvě procenta, odhaduje Brusel

Ministerstvo financí: Ekonomika letos stoupne o 1,8 procenta

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).