Menu Zavřít

DAVID NEZVLÁDÁ GOLIÁŠE

28. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M i n i s t e r s t v o     z d r a v o t n i c t v í

Skutečnost, že Zemanův kabinet čekají rekonstrukce, je veřejným tajemstvím. Spekuluje se jen o tom, kdy a kterým svým ministrům ukáže premiér záda. Již nyní, bez souvislosti s celkovou vládní přestavbou, se hovoří o možném odvolání ministra zdravotnictví Ivana Davida. Známá jsou i jména případných nástupců - prezident České lékařské komory David Rath, poslanec ČSSD Rostislav Čevela nebo jeho stranická kolegyně Milada Emmerová.

Oficiálně sice nikdo z ministrů nebo zákonodárců úvahy o výměně šéfa zdravotnictví nepřipouští, mimo záznam jsou ale politikové sdílnější. „Na vládě i na stranických sekretariátech se hromadí stížnosti proti Davidovi, a pokud vím, jeho jméno v souvislosti s odvoláním padlo již nejméně na dvou jednáních. Nikdo z potenciálních nástupců sice zatím osloven nebyl, David je ale rozhodně horkým kandidátem na výměnu, přiznává jeden z blízkých spolupracovníků premiéra. Miloš Zeman však nic podobného nepřipouští. „Už dříve jsem řekl, že ministři mají dvanáct měsíců. Za tu dobu se u každého z nich naprosto jasně ukáže, co umí nebo neumí, hájí svého oblíbence. Podobně se k záležitosti staví i místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla: „Takováto záležitost není vůbec předmětem jednání ani v nej-menším.

ebf - tip - debata

Proti Davidovi je zatím nenaladila ani skutečnost, že se premiér musel lékařům omluvit za to, že jeho úřad rozeslal do nemocnic chybná stanoviska k výběrovým řízením. Právě ona se ale stala hybným prvkem v úvahách o ministrově odchodu, který by přivítala i řada zaměstnanců resortu. Úředníkům nejvíce vadí, že je jejich šéf veřejně a bez konkrétních důkazů viní z neschopnosti a různých spik- nutí, na oplátku jej častují výtkami k organizačním a řídícím schopnostem.

I v případě, že si ministr svůj post nyní ještě udrží, je zřejmé, že jakákoliv další chyba se mu může stát osudnou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).