Menu Zavřít

DAVID SE ČINÍ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Z d r a v o t n i c t v í

Protože ministr zdravotnictví Ivan David pokládá stav zdravotnického sektoru za chaotický, rozhodl se všechny „chaoty ihned vyhnat z ministerstva. V rámci nastolování pořádku rovněž zastavil až do dubna 1999 s okamžitou platností veškerou privatizaci zdravotnických zařízení.

Jakkoliv toto rozhodnutí označuje ministr za systémové, vyvolalo bezprostředně jistý chaos v myslích těch, kteří už něco zprivatizovali, stejně jako těch, kteří se na privatizaci třeba už několik let chystají. A to zcela konkrétně: mnozí z nich mají už přislíbený úvěr, mnozí dokonce splatili Fondu národního majetku běžně požadovanou částku deseti procent hodnoty majetku. Deponováním této sumy se fond jistí proti možným neplatičům, ale ten, kdo ji složil, z ní neinkasuje žádné úroky. Možnost, že by tito potenciální nabyvatelé podali soudní žalobu na ministra a potažmo vládu, která mu návrh schválila, Ivan David odmítá.

MMF24

Vláda současně přikázala ministerstvu financí a Fondu národního majetku, aby do konce roku zpracovaly kompletní seznam dosud neprivatizovaného majetku v sektoru zdravotnictví. Vzhledem k pozastavení již rozběhnuté privatizace panuje přesvědčení, že seznam bude stěží sloužit pro další převod majetku na soukromé subjekty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).