Menu Zavřít

DAVID ZVÍTĚZIL NAD GOLIÁŠEM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Telecom Italia se neubránil nepřátelskému převzetí mnohem menší firmou Olivetti. Připravovaná fúze s Deutsche Telekom, která byla už „na spadnutí a která měla šanci stát se největší fúzí světa, je tedy pravděpodobně pohřbena.

Italské telekomunikační firmě Olivetti se nakonec přece jen podařilo po tříměsíční bitvě získat 51 procent akcií Telecomu Italia. V jeho obraně proti jejímu nepřátelskému nájezdu ho totiž opustili téměř všichni klíčoví akcionáři. Prodat akcie firmě Olivetti se rozhodly banky a pojišťovny Generali, Alleanza, INA, Unicredito, Rolo Banca, BCI, IFIL a dokonce i Compagnia San Paolo, jejíž investiční banka IMI radí Telecomu Italia v jeho obranné strategii. Akcie Telecomu nenabídla fir mě Olivetti pouze investiční banka CSFB.

Proč to obrům nevyšlo

Telecom Italia jako největší italský telefonní operátor letos v dubnu projednal a téměř dokončil vzájemnou fúzi s Deutsche Telekom. Hodnota transakce se odhadla na 81 miliard dolarů. Cílem italského operátora bylo ubránit se nepřátelskému převzetí pětkrát menší firmou Olivetti (EURO 17/99).

Celá akce však dopadla úplně jinak, než si představitelé německé a italské firmy přáli. Stojí možná také za připomínku, že o připravovanou megafúzi dvou obrů příliš nestála ani italská vláda. Brojila proti ní od počátku. Namítala, že německá v láda dosud vlastní 72 procent německého Telekomu a že fúze by se mohla považovat za německé znárodnění soukromého italského Telecomu. Takže nyní, když se fúze neuskutečnila, vláda nemusela ani použít svou zlatou akcii, která jí umožňovala transakci vetovat.

Dnes lze říci, že oba telekomunikační obři, německý i italský, pouze pozlobili nejen italskou vládu, ale také evropského komisaře pro hospodářskou soutěž, a především firmu Olivetti, která si již dlouho na svého velkého soupeře brousila zuby.

Sebevědomá Olivetti

Ač mnohem menší, Olivetti prosadila nakonec své. Jednání společnosti Telecom Italia označily zdroje blízké této firmě jako čistě defenzivní opatření, které postrádalo podnikatelskou logiku. Vedení Olivetti minulý týden sebevědomě oznámilo, že už jedná s mezinárodními bankami o úvěru 22,5 miliardy eur, které jí chybí na zaplacení akcií získaných od akcionářů Telecomu Italia. Pomoci investovat do převzetí 5l,87procentního podílu v Telecomu Italia by měl firmě Olivetti také prodej jejího pod ílu ve firmě Omnitel, která je jejím společným podnikem s Mannesmannem.

Převzetí kontroly nad pětkrát větším italským telefonním operátorem ovšem vzbuzuje v některých kruzích pochybnosti. Italská vláda se nechala v této souvislosti slyšet, že Olivetti má příliš slabé vlastnické struktury, aby takový kolos „uřídila , a že se tohoto jejího handicapu trochu obává. Na to ale už reagoval představitel Olivetti a majitel firmy FinGruppo (která je významným akcionářem Olivetti) Vincenzo Vita, když oznámil, že hodlá její akcionářskou strukturu urychleně posílit. Dnes je jejím největším akcionářem skupina investorů Bell S. A. (s 13,8procentním podílem) registrovaná v Lucembursku a vedená společností FinGruppo. Britská investiční společnost Schroders Investment má v Olivetti 4,6 procenta a přes tři procenta kontroluje německý Mannesmann.

Olivetti působí v telekomunikacích a v informačních technologiích. Dnes ovládá domácí mobilní síť přes firmu Omnitel, kterou vlastní spolu s německým Mannesmannem. Kdyby bývalo došlo k fúzi Deutsche Telekomu s Telecomem Italia, italský a německý trh by kontrolovali dva německo-italští telekomunikační obři.

Není však vyloučeno, že tomu tak v budoucnu nebude. Globalizace odvětví pokračuje a Deutsche Telekom už naznačil, že se svého projektu ani po změně většinového vlastníka Telecomu Italia nevzdává. Na dotaz novinářů, zda má ještě takový plán fúze s německým Telekomem šanci, Vincenzo Vita uvedl, že to není nemožné, avšak bylo by to podle něj dosti obtížné.

Němci si nadále věří

CIF24

Pro Deutsche Telekom bude mít nová italská telekomunikační partie sice ještě dohru (bude muset napravit vztahy se svým dosavadním partnerem France Télécom pokažené námluvami s Italy), ale nelze říci, že by jeho naděje stát se jedním z nejvýznam nějších operátorů na evropském trhu nějak zeslábly. Fúze s italským operátorem podle vyjádření jeho představitelů nebyla jedinou cestou, jak získat silné postavení na světovém trhu. Firma si prý bude nyní beze spěchu promýšlet spojení s jiným p artnerem.

Hlavní německý telekomunikační operátor už má i tak v Evropě dobré postavení, a to i ve střední. Vytvořil úzké vztahy s Polskem, s Českou republikou, s Rakouskem i s Maďarskem. V minulých letech investoval na příklad do maďarského Matavu, do společnosti Era GSM v Polsku a do RadioMobilu v ČR. Střední Evropa je pro něj podle některých vyjádření managementu perspektivním regionem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).