Menu Zavřít

DCERA JAKO MATKA

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Družstevní holding

OSTRAVA (ČTK) – Na dceři–nou společnost 1. Družstevní záložny Ostrava (1. DZO), Družstevní holding, prohlásil 31. července konkurs ostravský Krajský obchodní soud. O konkursu rozhodl na základě návrhu firmy AXALS Ostrava, která se zabývá poradenskou a zprostředkovatelskou činností. Správcem konkursní podstaty se stal Jiří Vítek.

Družstevní holding vznikl koncem roku 1998, přičemž jediným zakladatelem byla právě 1. DZO. Předmětem podnikání holdingu, jenž měl přispívat k úročení členských vkladů z mateřské záložny, je mimo jiné realitní, zprostředkovatelská a poradenská činnost a leasing.

S problémy se potýká i mateřská firma. Na ostravskou kampeličku totiž uvalil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami loni v listopadu nucenou správu, která dosud trvá. Důvodem bylo neoprávněné nabývání majetku a nedostatek prostředků pro výplaty členů záložny.

EBF24

1. Družstevní záložna Ostrava je největší českou záložnou podle výše vkladů a bilanční sumy. Ta na konci loňského roku přesáhla 3,3 miliardy korun. V pomyslné tabulce podle počtu vkladatelů jí patří na českém trhu druhé místo. Ke konci prosince měla 23 579 členů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).