Menu Zavřít

DCERY NA VODÍTKU

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U n i p e t r o l

Nové vedení holdingu Unipetrol upevňuje svou pozici. Větší rozhodovací pravomoci si 22. února zajistilo výměnou představenstva ve dvou ze čtyř rozhodujících dceřiných společností, v Kaučuku Kralupy a v Chemopetrolu Litvínov. Ve skupině, kde si dosud jednotlivé dcery uchovaly postavení samostatných subjektů, chce být napříště „silnou centrálou .

Podobné změny proto plánuje i v Benzině a v České rafinérské. Očekávají se však později, protože je musí (na rozdíl od Chemopetrolu a Kaučuku, kde je mateřský Unipetrol stoprocentním vlastníkem) schválit valná hromada.

V Kaučuku i v Chemopetrolu zůstali v představenstvu jejich generální ředitelé Radomír Věk a Štěpán Pecka. V této správní radě však ztratili místo předsedy a jsou jejími členy. Předsedou představenstva obou dceřiných firem se stal Pavel Švarc, který tento post zastává i v mateřském Unipetrolu. Dalšími členy jsou rovněž zástupci mateřského holdingu Václav Přibyl a Jan Landa. Jednotný model řízení uplatnil Unipetrol i u pátého člena představenstva a v obou dceřiných společnostech na toto místo jmenoval finanční ředitele, v Kaučuku Milana Konvalinku a v Chemopetrolu Otakara Wolfa.

ebf - tip - debata

Podle oficiálního prohlášení Unipetrolu má změna posílit kontrolní vliv mateřské firmy. Týká se pouze představenstva, nikoli dozorčí rady. Ve funkcích dál zůstali i jednotliví výkonní ředitelé firem.

Chemopetrol vloni podle předběžných výsledků dosáhl po zdanění zisk 950 milionů korun, což je v porovnání s rokem 1997 téměř čtyřnásobné zvýšení. Lepší výsledky vykázal i Kaučuk, z předloňské téměř miliardové ztráty se dostal na čistý zisk 107 milionů korun. Nejvíc ovšem opět přispěla k výsledku celé skupiny dceřiná společnost Česká rafinérská, která po zdanění vykazuje 2,002 miliardy korun. V roce 1997 to bylo 2,078 miliardy korun. Do hlubší ztráty než před rokem se naopak propadla Benzina (297 milionů korun v porovnání s 133 miliony za rok 1997). Ztrátu (135 milionů korun) vykázala rovněž mateřská firma Unipetrol, která byla v roce 1997 zisková.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).