Menu Zavřít

DDT do tučňáků

16. 5. 2008
Autor: Euro.cz

V tajících ledovcích jsou zbytky toxických chemikálií

CIF24

Že ledy tají, míněno v Antarktidě, už víme. A alespoň někteří to považují za příznaky, že v přírodě něco neklape. Nyní se otevírá další skříňka, trochu Pandořina. S užíváním insekticidů DDT (dichlordifenyltrichloretanů) se v masové míře přestalo již před dekádami, leč látky, jež byly objeveny roku 1874 a během 20. století zasáhly planetární ekosystémy, jsou dosud uloženy u ledu. Antarktického. Tající voda s DDT putuje do světa a postihuje tučňáky, uvádí se ve studii zveřejněné v časopise New Scientist. Dobrá zpráva: uvolňované objemy DDT nejsou nijak obrovské, jde o kila ročně.
„Nalezené stopové množství ptáky přímo neohrožuje, ale nálezy chemikálií jsou indicií, že se v důsledku změn klimatu dočkáme i rozmražení dalších škodlivin,“ říká oceánská bioložka Heidi Geiszová z Virginia Institute of Marine Science v americkém Gloucesteru. Právě ona měřila množství DDT obsaženého v tučňáčích tělech. Badatelka se obává téhož i v případě polychlorovaných bifenylů (PCB), jejichž výroba byla v roce 1984 zakázána i v Československu, neboť se potvrdil negativní vliv na lidské zdraví. Z ledovců by se ve větším množství mohly uvolnit i další jedy a chemikálie typu polybromovaných difenyléterů (PBDE), jež u lidí ovlivňují funkci hormonů a mohou narušit vývoj mozku. „DDT není jediným jedem, který tučňáci vstřebávají, a není ani tím nejhorším,“ říká Geiszová.
Popularizačním dílem upozorňujícím na hrozbu DDT pro živočišné druhy byl titul Ztichlé jaro (1962) od Rachel Carsonové, která drasticky popsala, jak užívání pesticidů a insekticidů v zemědělství nehubí pouze škodlivé druhy, ale zabíjí život obecně. DDT postupuje potravním řetězcem. Přestože byly závěry o škodlivosti zpochybňovány (zejména agrobyznysem), USA od užití těchto látek ustoupily v roce 1972 a Velká Británie se přidala o dvanáct let později. Některé země DDT stále ještě užívají v boji proti hmyzu přenášejícímu malárií a horečku dengue, ale celosvětové užití přípravku pokleslo ze 40 tisíc tun ročně na nynějších tisíc tun.

BOX:
(C6H4Cl)2CHCCl3 Název DDT je zkratkou formulace dichlordifenyltrichloretan; přesnější chemický název je: 1,1,1-trichloro-2,2-bis (p-chlorfenyl) ethan. Většina organických pesticidů jako DDT, dieldrin a dalších byla již v Evropě a USA zakázána, neboť jsou nebezpečné pro ekosystémy a podléhají zákazu dle Stockholmské úmluvy podepsané roku 2001.

  • Našli jste v článku chybu?