Menu Zavřít

Decentralizovat!

11. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Průmyslové prostory

EBF24

PRAHA (men, bor) – Česká republika je lídrem mezi zeměmi střední a východní Evropy v objemu zahraničních investic. V loňském roce zde bylo proinvestováno více než devět miliard dolarů. Odborníci se shodují, že toto číslo by mohlo být ještě vyšší.
Investory odrazuje nedostatek průmyslových prostor, tedy skladových ploch a hal pro lehkou výrobu. Objem poptávky je v porovnání s nabídkou téměř dvojnásobný, čehož výsledkem je rekordně nízké procento neobsazenosti, pohybující se kolem dvou procent. „Developeři by se v této oblasti dali spočítat na prstech jedné ruky. Českých je nedostatek a zahraniční se soustřeďují pouze na Prahu a Brno, přitom největší deficit prostor předpokládáme v Severočeském kraji a na Ostravsku, kam bude směřovat příliv investorů,“ řekl týdeníku EURO Ivo Semerák, ředitel odboru finanční realizace projektů CzechInvestu. Jak tvrdí, pozornost by si zasloužily především nájemní objekty pro výrobní firmy a pro firmy z oblasti strategických služeb a technologických center. „Developeři budou mít možnost čerpat na tyto projekty peníze ze strukturálních fondů,“ doplnil Semerák.
Nové příležitosti pro development průmyslových prostor se nacházejí hlavně podél dálnice D 8 směrem k bývalému východnímu Německu a také podél tahu na Hradec Králové. Praha již příliš šancí neskýtá. Dvě ohniska (hlavní logistické parky)
Lokalita - Současná plocha - Plánované rozšíření
(v metrech čtverečních)

  • D 1 Logistics Park, Praha - 105 000 - 17 000
  • Logistikpark Rudná, Rudná u Prahy - 106 000 - 23 000
  • ALP Kněževes - 52 000 -
  • Tulipán Park Hostivice - 23 000 - 60 000
  • CTP Brno - 33 800 - 115 000

Zdroj: Cushman & Wakefield Healey & Baker

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).