Menu Zavřít

DEJ NÁM, BURZO, ŠANCI

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Commerzbank

FRANKFURT NAD MOHANEM (Spiegel Online) – Německá bankovní čtyřka Commerzbank už má jasno. Dosavadního šéfa Martina Kohlhaussena, který oznámil odchod do důchodu, nahradí dlouholetý člen představenstva Klaus–Peter Müller. Nový první muž v čele finančního ústavu, jehož volbu schválila minulý týden dozorčí rada, převezme impérium v květnu příštího roku.

EBF24

Klaus–Peter Müller (1944), jenž nemá vysokoškolské vzdělání a je domu věrný od svých pětadvaceti let, vstoupil do představenstva v roce 1990. Zodpovídal v něm za mezinárodní vztahy. Jméno si udělal na projektu expanze ústavu do zemí bývalé NDR. Pětašedesátiletý Kohlhaussen se netajil přáním, aby do uprázdněného křesla usedl právě Müller. „Jsem pevně přesvědčen o tom, že Klaus–Peter Müller prosadí v souladu se strategickou bází Commerzbank nové myšlenky, uvedl Kohlhaussen poté, co se rada přiklonila k favoritovi.

Analytici připomínají, že Müllerovou nejdůležitější úlohou bude vrátit bance důvěru burzy. Kurs akcií Commerzbank značně utrpěl jak fiaskem chystané fúze s Dresdner Bank a neúspěšnými vyjednáváními o spolupráci se zahraničními peněžními institucemi, tak i spory s hlavním akcionářem ústavu, finanční skupinou Cobra (sedmnáct procent). Ta se netají přáním banku prodat. Mnozí experti rovněž poukazují na nízkou výnosnost vlastního kapitálu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).