Modrý zub na Andělu je podle znalců momentálně nejautentičtější thajskou restaurací v Praze
Thajci žijící v Praze putují po restauracích za svými kuchaři. Thajská komunita tu není příliš velká a rychle se rozkřikne, kde zrovna vaří aktuální kuchařská hvězda. Když jsem se dozvěděla, že se začali scházet v Modrém zubu u Anděla, byla jsem nadšená. Miluju asijskou kuchyni a mám to nedaleko. Nebudeme si nic nalhávat, jídla, která dostávají oni, nejsou stejná jako ta, která dostanete vy. Ale buďte rádi, shořela by vám pusa.
Víc než thajská klasika Modrý zub není tak úplně thajská restaurace, i když je tak prezentována. Na menu najdete průřez Asií. Něco z vietnamské kuchyně, japonské udon nudle, nudle z Koreje i Číny, sushi, ale i curry z Laosu. Thajská kuchyně je ale na menu zastoupena výrazně a všeobecně známá jídla jako Tom Kha Kai, Tom Yum nebo Phad Thai tu umějí skvěle.
Líbí se mi jednoduchý funkční interiér plný dřeva, kterému pár zdobných prvků, zajímavá světla a asijské nápisy na několika zdech dávají asijský šmrnc. Restaurace má kuřáckou a nekuřáckou část, které jsou od sebe odděleny další místností s barem, takže kouř není v nekuřácké části vůbec cítit. Málokdy narazím na tak funkční řešení. Z nekuřácké části je dobrý výhled do otevřené kuchyně, takže můžete pozorovat práci kuchařů i spoustu gastro nádob s dokonale předkrájenými surovinami. Na druhé straně, pokud budete sedět příliš blízko kuchyně, může vás trochu rušit směsice všech vycházejících pachů. Vždycky jsem měla také štěstí na milou obsluhu, snad až na hranici otravnosti, ale ta zůstala nepřekročena. Ocenila bych lepší prezentaci menu, protože ne každý má s asijskou kuchyní větší zkušenosti. Určitě by také bylo fajn upozornit na to, který pokrm je více pikantní. Ale pět otázek na naši spokojenost během jediného večera je snad až příliš.
Kachny, kachny, kachny Modrý zub je otevřený jen pár měsíců, ale za tu dobu už jsem toho stihla dost ochutnat.
Z předkrmů mě nejvíc baví Kanom Beuang Yuan. V lístku se hovoří o křupavé vafli plněné krevetami a kurkumou. Ve skutečnosti je to ale spíš omeleta nebo palačinka, v těstě jsou zapečené zmíněné krevety a omeleta je naplněná spoustou mungo klíčků, jarní cibulky, mrkve a salátu. Není úplně jednoduché se popasovat s konzumací, nože na stole nejsou, hůlkami moc natrhat nejde, ale když už si s tím nějak poradíte, třeba vidličkou a lžící, tak pak kousky namáčíte do poměrně pikantní omáčky (nejspíš z rybí omáčky a rýžového octa), ve které plavou chilli papričky nasekané na malé kousky. Pro malé jedlíky může být Kanom Beuang Yuan i ideálním lehkým hlavním jídlem.
Za ochutnání stojí i dva macaté nesmažené jarní závitky s kachnou, mangem, mrkví, salátem a samozřejmě rýžovými nudlemi, které jsou podávány se skvěle vyladěnou hoisin omáčkou. Jen cena 135 korun mi přijde za dva závitky docela dost.
Pokud máte rádi klasické thajské polévky Tom Kha nebo Tom Yum, můžete je bez obav vyzkoušet. Jemná Tom Kha s kokosovým mlékem je nasládlá, jen lehce pikantní, plná hlívy ústřičné a kuřete, případně krevet dle výběru. Tom Yum nezjemněná kokosovým mlékem je spíše pro milovníky ostřejších chutí, kyselejší, výrazná, ale je stejně dobrá.
Vyzkoušela jsem i Bami Ped, podle popisu v menu legendární thajskou polévku s vaječnými nudlemi, křupavou kachnou, sójovými klíčky, čerstvým koriandrem a jarní cibulkou. Jedná se o velkou polévku nahrazující hlavní jídlo, kromě shora uvedeného obsahuje vývar i čínské zelí pak choi a trochu červené cibule. Pravda je, že kachna příliš křupavá nebyla, což ale lze očekávat od kachního masa, které se koupe v polévce.
Přesto byla polévka velmi dobrá, výrazně asijsky kořeněná, plná masa a nudlí. Kdykoli si ji dám s chutí znovu.
Nevím, proč mě tu tak zaujala jídla obsahující kachní maso, ale doporučit vám rozhodně musím i Khao Phad Pet Naam Prik Phao neboli smaženou rýži s kachnou, chilli marmeládou, zeleninou a bazalkou. Nejsem velkým milovníkem rýžových pokrmů, ale tenhle si mě získal dokonalou chuťovou vyvážeností.
Díky chilli marmeládě je jídlo lehce, ale opravdu jen lehce pikantní, jemně nasládlé a poměrně výrazně kořeněné, ale ne nějakým zahlcujícím způsobem. Zeleniny není v Khao Phad Pet Naam Prik Phao mnoho, zato kousky kachního masa a vajíčky se v kuchyni nešetří. I toto jídlo můžete vyladit pár kapkami limetové šťávy a spokojenost je zaručena.
Mým nejoblíbenějším jídlem je tu ale variace na Phad Thai, a to Phad Thai Mu Saab – thajské rýžové nudle s mletým vepřovým masem (ve skutečnosti není mleté, ale nasekané na malé kousky), křupavým tofu, sušenými krevetami a čínskou ředkví.
Stejně jako standardní Phad Thai je tento pokrm podáván s kouskem limety na dochucení a sekanými arašídy, navrchu s trochou jarní cibulky. I tady bych mohla mluvit o skvělém vyladění chutí. Kdo z vás, stejně jako já, chodí po Praze a touží po výborném Phad Thai, má povinnost se v Modrém zubu stavit. Smaženému tofu kombinace s nudlemi a masem jen prospívá, výrazná nasládlost jídla tlumená limetovou šťávou je přesně to, co od Phad Thai čekám. Převažující chutí je tu skutečně sladkost, takže místní Phad Thai bude ideální i pro ty, kteří se pikantním pokrmům úzkostlivě vyhýbají.
Zkrátka, dostali mě a kvůli Phad Thai v několika podobách, které tu na lístku mají, se budu určitě vracet.
Za ochutnání stojí i některý z curry pokrmů.
My jsme při poslední návštěvě ochutnali laoské zelené curry s krevetami a bramborami, které mě trochu překvapilo. Curry bylo nejostřejší ze všech ochutnaných jídel, trocha kokosového mléka na potlačení pikantnosti nestačila a ne každému u stolu to sedlo.
Pokud tedy máte s ostrými jídly problém, nezapomeňte sledovat počet papriček, které jsou uvedeny na jídelním lístku u každého pokrmu. I dvě papričky označující středně pikantní jídlo už by mohly být moc.
Nabídka nápojů příliš zajímavá není, do prostředí Modrého zubu by se myslím hodilo pár dobře zvládnutých koktejlů. Ale mají tu dobrou zázvorovou limonádu a thajský ice tea, který odhaduji na roibos. Zvlášť oceňuji, že čaj není zbytečně sladký a k podávaným pokrmům se dobře hodí.
Vzhledem k tomu, že i ve všední večery je restaurace stále plná, určitě nejsem jediná, kdo si stačil otevření Modrého zubu a kvality podávaných jídel všimnout. V okolí Anděla, kde mnoho výjimečných restaurací bohužel není, to je určitě dobrá volba na oběd i na večeři. Ostatně thajská restaurace, do které chodí celá pražská thajská komunita, prostě nemůže být špatná. l
hodnocení autentická thajská kuchyně příjemné prostředí dobrý poměr cena/výkon nedostatečné představení menu Modrý Zub Anděl Stroupežnického 14, Praha 5 www.modryzub.com/andel tel.: 257 315 437 Otevírací doba: Po-Pá 10–23 So-Ne 11–23 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku Naem ped 135 Kč Čerstvé zeleninové jarní závitky s mangem a kachnou (2 ks), podávané s omáčkou hoisin La lot mu 95 Kč Vepřový bůček s citrónovou trávou, zabalený v listech z betelového ořechu, podávaný s ančovičko-ananasovou omáčkou Tom kha kung 95 Kč Thajská polévka s kokosovým mlékem, krevetami Black Tiger (3 ks), hlívou ústřičnou a thajskými bylinkami Bami ped 185 Kč Legendární thajská velká polévka s vaječnými nudlemi, křupavou kachnou, sójovými klíčky, čerstvým koriandrem a jarní cibulkou Prawn mango salad 235 Kč Thajský lehce pálivý salát s krevetami Black Tiger (8 ks), mangem, čerstvou mrkví, salátovou okurkou a jemným kokosovým dresinkem Phad thai kai 175 Kč Thajské rýžové nudle se zeleninou, kuřecím masem, arašídy a tofu Phad phed mu pa 225 Kč Soté z divočáka v omáčce z červené kari pasty a chilli, podávané se zeleninou a kokosovým mlékem Khao phad kaeng khiao mu 170 Kč Smažená rýže se zelenou kari pastou, vepřovým masem, zeleninou a sladkou bazalkou Výběr z nápojového lístku Ryzlink rýnský 0,75 l 290 Kč Grand Vallon Viognier/Sauvignon 0,75 l 390 Kč Svatovavřinecké 0,75 l 290 Kč Grand Vallon Syrah 0,75 l 390 Kč Plzeňský Prazdroj 12° 0,5 l 49 Kč Matcha Ice 60 Kč Matcha Ice Tea 60 Kč Matcha Ice Tea Sirup 65 Kč Matcha Cappuccino 55 Kč Matcha Latté 60 Kč Chai Latté 55 Kč Baileys Matcha 95 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace
O autorovi| Klára Donathová spolupracovnice redakce