Menu Zavřít

DĚLENÍ V PŘÍMÉM PŘENOSU

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Toleranční patent, který prohloubil opoziční smlouvu mezi sociální demokracií a Občanskou demokratickou stranou, funguje. Po rozdělení vlivu v politické a průmyslové sféře jsou na řadě veřejnoprávní média.

Na zpravodajství Kavčích hor měla po pravdě řečeno spadeno každá vládnoucí garnitura a její opozice. Jedněm se nelíbilo, že jsou vidět málo, jiným zase vadilo, že těch druhých je tam až moc. Nedělní diskusní pořady, které nasadily dvě celoplošné stanice do vysílání ve stejných časech a třetí ho otevírá znělkou o hodinu později, dávají k podobným diskusím bohatou příležitost. A statistiky o účasti té či oné strany a jejich lídrů ne náhodou připomínají zápisy o účasti na schůzích Poslanecké sněmovny. Budiž, když to někomu stojí za práci.

Jiná ale je, když takovými údaji někdo začne operovat a používat je spolu s jinými účelovými argumenty k politickému nátlaku.

Expremiér a šéf sněmovny Klaus patří v tomto směru k přeborníkům. Své by mohli vyprávět moderátoři relace Co týden dal Ota Černý a Zuzana Bubílková. Stejně jako ti, kteří po nich usedli do debatního moderátorského křesla. O intervencích vědí své i redaktoři ČTK.

To, co se stalo před první červnovou nedělí, v jejím průběhu a po ní, je ale bezprecedentní. Úvodní pozdrav, otázky a rozloučení v pořadu V pravé poledne vyřkl moderátor Roman Prorok naposledy. Opakovaně selhal, nebyl schopen dostatečně autoritativního vysvětlení, nechal se zesměšnit. Tvrdí ředitel zpravodajství Jiří Hodač. Zprávy, které navzdory snahám nejvyššího vedení České televize pronikly na veřejnost, ovšem vypovídají o něčem úplně jiném.

A existují i další zvěsti. Mluví se o tom, že generální ředitel Chmelíček může těžit z rodinných konexí, které údajně míří až k šéfovi premiérových poradců. Inklinace Jiřího Hodače, bývalého šéfredaktora české sekce BBC v Londýně, k pravici už prý vůbec není nikterak skrývaná. Však také usedl na speciálně vytvořený post. Je–li pravda, že Hodač už v Parlamentu předem probíral s některými poslanci Prorokova nástupce, jdou veškerá ujišťování o nestrannosti rozhodování ve veřejnoprávní televizi stranou.

Zhruba měsíc staré stížnosti mluvčího kabinetu Libora Roučka, který byl nespokojen s rozsahem zpravodajství o cestě premiéra Zemana do Visegrádu a žádal garance, že se tak příště nestane, se ještě Rada České televize postavila. Ale i její odpor má zřejmě limity. I její členové mají totiž v kapsách stranické knížky. Tři ODS, tři ČSSD, po jednom z Unie svobody a KDU–ČSL.

Na Kavčích horách to vře. Šéfredaktor zpravodajství Šámal požádal o neprodlené uvolnění z funkce poté, co mu Hodač nařídil zařadit do Událostí oficiální reakci televize na informace Mladé fronty DNES o zákulisí přípravy Prorokova posledního nedělního pořadu. Chmelíček ho na druhý den odvolal s poukazem na hrubé porušení pracovní kázně. O změně se dozvěděli pracovníci média z tisku. Za bývalého šéfa zpravodajců se v petici postavila padesátka redaktorů, která dává otevřeně najevo nespokojenost s Hodačovými metodami řízení. A hrozí odchodem.

ebf - tip - debata

Český rozhlas minulý pátek situaci na Kavčích horách pravidelně monitoroval. Česká republika tak má zase jeden primát: opozičně smluvní dělení, k dokonalosti dovedené v sousedním Rakousku, v téměř přímém přenosu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).