Menu Zavřít

Dělostřelci si oddechli, vláda jim kývla na opravy za 118 milionů

17. 10. 2016
Autor: MO ČR

Systém Arthur patří mezi nejmodernější součástí zastaralého českého dělostřelectva. Jenže od 1. ledna 2017 pro něj vojsko nemá zajištěné opravy. Zakázku za 118 milionů zadanou bez výběrového řízení posvětila vláda v pondělí 17. října.

Informaci týdeníku Euro potvrdil Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany. Tříletý kontrakt v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění opět získala společnost Saab Czech. O údržbu a opravy radarů Arthur, které využívá dělostřelecká jednotka v brdských Jincích, se bude starat až do 31. prosince 2019. Každý rok si přijde na 39,325 milionu korun.

Ministerstvo obrany tvrdí, že na opravy radarů Arthur nemusí vypsat otevřené výběrové řízení, protože Saab Czech jako dceřiná společnost švédského výrobce je tím jediným, kdo může technologii udržovat.

Nová servisní smlouva navazuje na kontrakt uzavřený v létě roku 2013. Tehdy ministerstvo obrany podepsalo s firmou Saab Czech naprosto totožný obchod platný pro roky 2014, 2015 a 2016.

Tři švédské radary Arthur a jeden trenažér za celkových 1,8 miliardy korun si čeští vojáci objednali před dvanácti lety. Špičkový systém je ovšem stavěný pro moderní dělostřelectvo s dalekým dostřelem a žádné takové houfnice česká armáda nemá. Proto vojsko nedokáže systém Arthur plnohodnotně využít.

Dále čtěte:

ebf - tip - debata

Švédové staví miliardový radar pro českou armádu

Armáda zrušila nákup přileb za 95 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).