Menu Zavřít

DEMISE ODVOLANÉHO

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Polsko

Polský vicepremiér a ministr vnitra Janusz Tomaszewski (42) byl minulý týden polským premiérem Jerzym Buzkem zbaven svého úřadu. Premiér zdůvodnil tento krok tím, že v Tomaszewského ztratil důvěru poté, co média informovala o jeho spoluprá ci s někdejší tajnou komunistickou policií, Tomaszewski se však odmítl informovat u lustračního soudu. Tvrdí, že jeho negativní lustrace z roku 1997 je pravdivá. Odmítnutí postoupit ji znovu, donutilo ale premiéra Buzka jej odvolat.

CIF24

„Přijde mi směšné, aby k soudu člověk běžel pokaždé, když o něm něco prohlásí nějaký novinář, zlehčoval situaci Tomaszewski s tím, že je nevinen. Když jej Buzek sesadil, podal následovně demisi. „Toto gesto však je už naprosto zbytečné, reagoval podle deníku Gazeta Wyborcza premiér.

Podle agentury AP by odsun Tomaszewského z kabinetu mohl zesílit rozpory uvnitř vládnoucí koalice AWS a Unie svobody, která letos zahájila ambiciózní program reforem k ukončení transformace země. Pols ko prochází reformou penzijního systému, jež zvyšuje rozpočtový deficit. Na druhou stranu pokračuje ale v privatizaci, na níž by mohla státní kasa v příštích letech zbohatnout o zhruba 30 miliard dolarů. Prestižní ratingová agentura Moody s má možná i proto Polsko za nejlépe si vedoucí ekonomiku střední a východní Evropy. A tak Polsku minulý čtvrtek zvýšila hodnocení spolehlivosti dlouhodobých devizových závazků o dva stupně na Baa1. Na stejném stupni se nachází i Česká republika.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).