Menu Zavřít

Demonstrace proti Occidentalu

11. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Ekvádor

ebf - tip - debata

PRAHA (mtc) - Účastníci demonstrací, které minulý týden zachvátily Quito, hlavní město Ekvádoru, požadují vyhnání amerických ropných společností ze země. Zřejmě jde o reakci na informace, že ekvádorská vláda Alfreda Palacia je již blízko k ukončení sporu s americkou společností Occidental Petroleum. Ekvádorská státní společnost Petroecuador se rok a půl soudí s Occidentalem kvůli podílu na ropných polích EnCana v Kanadě. Occidental, jenž těží ropu i v Ekvádoru a má velký zájem v této činnosti pokračovat, nabídl podle listu Financial Times za ukončení soudního sporu a prodloužení práva k těžbě o sedm let celkem 1,7 miliardy dolarů.
Americké ropné společnosti znehodnotily rozsáhlá území zemědělské půdy původních obyvatel Ekvádoru v Amazonii a protesty proti Occidental petroleum vedly jen v uplynulých osmi měsících dvakrát k vyhlášení výjimečného stavu a zákazu vycházení.
Zahraniční ropné a plynárenské společnosti nyní sledují vývoj Latinské Ameriky s velkými obavami. Je zřejmé, že zvýšení poplatku za těžbu ve Venezuele, znárodnění v Bolívii, zavedení padesátiprocentní daně z mimořádných výnosů v Ekvádoru a očekávaná vlna revizí povolení k těžbě v Peru jsou pouze začátkem na cestě k ovládnutí národních energetických zdrojů v Jižní Americe.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).