Menu Zavřít

Den otevřených dveří. Na letišti v Čáslavi ho mají nonstop

21. 8. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Startují odtud letadla za desítky miliard. A dostane se k nim každý. Čáslavská základna totiž nemá plot.

Není to tak dávno, co zdejší pole sklidily kombajny. V suché hlíně jsou doteď vidět otisky jejich pneumatik. Zbyly jen ostré nízké klasy, které s každým našlápnutím zapraskají. Každým takovým krokem se člověk dostává stále blíž i k řídicí věži čáslavské letecké základny.

Nikde žádná cedule omezující vstup, natožpak zábrany. Kdokoliv tak přes čerstvě pokosené pole může dojít až na letiště. A ani tady, na zelené trávě u červeno-bílé radarové stanice, nic nepřekáží tomu, aby „návštěvník“ došel třeba až ke žlutým krabicím u ranveje, z nichž čouhají tyče s napnutou brzdnou sítí pro zastavení neovladatelných letadel.

Vítejte na nejdůležitější české letecké základně, odkud startují moderní supersoniky Jas-39 Gripen. A i když tu mají oficiální den otevřených dveří pouze jednou za dva roky, prakticky probíhá nonstop. Letišti totiž pořád chybí více než šest kilometrů plotu.

Potřebná investice se neustále oddalovala kvůli nutnosti úspor a nedostatku peněz. Přestože jde „jen“ o několik desítek milionů korun, které se v miliardovém rozpočtu ministerstva obrany poměrně lehce ztratí. Suma je malichernější v té souvislosti, jaké škody teoreticky hrozí.

Několik desítek minut trvající obhlídka čáslavské základny ukazuje podivný nepoměr. Zatímco moderní hangáry, v nichž se gripeny skrývají, zdobí špičkové zabezpečení včetně posuvných vrat a žiletkového plotu a připomínají opevněný hrad, ranvej působí jako nevýznamné venkovské letiště.

„Objekty důležité pro obranu státu a další strategické objekty jsou chráněny samostatným vnitřním oplocením s kamerovým systémem a kontrolou vstupu,“ popisuje aktuální stav Jana Zechmeisterová, mluvčí ministerstva obrany.
A tak poté, kdy gripeny vyjedou ze špičkově chráněného a sledovaného areálu, jsou během vzletu a přistání silně zranitelné. Řeč není jen o přemnožených divočácích, kterým nic nebrání vběhnout pod kola letounů.

EBF24

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 21. srpna. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 34/17


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).