Menu Zavřít

Denní rutina úspěšného podnikatele v šesti krocích

10. 5. 2016
Autor: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Úspěch není v podnikání konečným cílem. Je třeba o něj denně tvrdě bojovat. Tvrdí to autor motivačních knih Kimanzi Constable. Úspěšný podnikatel by se podle něj měl každý den řídit šesti zásadami.

Constable začal v devatenácti letech podnikat a zpočátku se mu dařilo, během pár let vydělal statisíce dolarů. Jak však sám přiznává, byznysu příliš nerozuměl a nakonec dostal sebe i svou rodinu do finančních problémů.

Po dvanácti letech se rozhodl radikálně změnit svůj život. Z amerického Wisconsinu se odstěhoval na Havaj, zhubl 75 kilogramů a stal se motivátorem a řečníkem. Napsal dvě úspěšné knihy a nyní radí lidem, jak správně žít a podnikat. Pro Entrepreneur.com sepsal šest zásad, kterými by se úspěšný byznysmen měl denně řídit.

1. Každý večer plánujte na druhý den

Řada lidí se probouzí s tím, že během dne budou prostě něco dělat a doufají, že tak budou produktivní. Podle Constablea je to špatná strategie. Je potřeba si každý večer pečlivě naplánovat, co je další den nutné udělat a nezaměřovat se jen na ty lehčí úkoly.

2. Vstávejte o něco dříve

Každý člověk by měl mít ráno chvíli pro sebe a využít ji podle svého – ať už k meditaci či cvičení. Je nutné se nastartovat a pročistit si mysl. Dělat všechno ve shonu není dobrý nápad.

Přečtěte si druhý pohled: Co musí podnikatel obětovat?

Daň za úspěch: co musí úspěšný podnikatel obětovat

Ilustrační foto

3. Začněte den pozitivně

Všeříkající rada. Po probuzení je potřeba naplnit mysl pozitivním obsahem. K tomu mohou sloužit například knihy, časopisy nebo cokoliv, co udělá člověku radost. Negativita nesmí zničit váš den dřív, než vůbec začal.

4. Nenechte se rozptylovat

Je potřeba mít nad svým dnem neustále kontrolu. Rozptylováním se a staráním se o záležitosti jiných, ztrácí člověk čas na produktivní práci. Constable zdůrazňuje, jak důležité je mít sílu říci ne.

EBF24

5. Pracujte vždy jen na jednom projektu

V jednu chvíli lze věnovat pozornost a energii lze podle Constablea jen jednomu projektu. Multi-tasking podle něj nemůže být efektivní.

6. Respektujte své hranice

Součástí denního plánu je také nastavení hranic. Podnikatel může být výkonný jen v takovém případě, kdy si udělá čas sám pro sebe a svůj osobní život. Jinak mu hrozí vyhoření.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).