Menu Zavřít

Denuklearizace KLDR není možná bez zrušení sankcí, tvrdí Lavrov

31. 5. 2018
Autor: ČTK

Řešení jaderného problému Korejského poloostrova nemůže být úplné, dokud nebudou zrušeny sankce proti KLDR. Po jednání se severokorejským ministrem zahraničí Ri Jong-hoem to dnes v Pchjongjangu řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Lavrov se v Pchjongjangu sešel i se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a pozval ho na návštěvu Ruska.

„Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednavačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze. Musejí existovat etapy a v každé z nich musí být patrný vstřícný pohyb,“ komentoval ruský ministr perspektivu setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Lavrov poznamenal, že „severokorejská strana zná historii posledních let a jistě bude určovat své stanovisko s přihlédnutím ke všem faktorům“. Reagoval tak na dotaz novinářů, zda vyjednávací pozici Pchjongjangu ovlivní rozhodnutí USA vypovědět jadernou smlouvu s Íránem. Podle některých analytiků může KLDR nabýt dojmu, že Washington přijaté dohody neplní.

O konkrétní úvahy severokorejského vedení se prý Lavrov při rozhovorech s Ri Jong-hoem nezajímal. „Považoval bych to za nekorektní,“ řekl.

Lavrov se v severokorejské metropoli sešel i s vůdcem Kimem. „Ruský ministr zahraničí pozval severokorejského vůdce Kim Čong-una do Ruska a vyřídil mu pozdrav od ruského prezidenta Vladimira Putina,“ sdělilo ruské ministerstvo zahraničí. Agentura AFP připomněla, že Kim Čong-un v Rusku nikdy nebyl, ale jeho otec a předchůdce ve funkci Kim Čong-il Rusko navštívil v roce 2002 a 2011.


Svědectví dezertéra: Pro raketového Kima pracuje armáda hackerů

Severokorejští hackeři, ilustrační foto


Lavrov podle ruského ministerstva řekl, že Moskva podporuje mír a pokrok na Korejském poloostrově a vysoce si cení prohlášení, které podepsali na nedávném summitu nejvyšší představitelé obou Korejí. Pchjongjang a Soul v dokumentu slibují, že budou pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova.

Agentura DPA uvedla, že severokorejský vůdce při setkání vyzdvihl Rusko jako protiváhu „americké hegemonie“. „Velmi oceňují, že (prezident Vladimir) Putin odolal hegemonii Spojených států,“ řekl podle DPA Lavrovovi Kim Čong-un.

Severní Korea je v těchto dnech v ohnisku zájmu světových mocností. Spojené státy s představiteli severokorejského režimu jednají v New Yorku, v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi a v Singapuru, kde se má 12. června uskutečnit historické setkání prezidenta USA Donalda Trumpa s Kim Čong-unem.

EBF24

Cílem diplomatického úsilí je řešení problémů kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Washington prohlašuje, že hlavním výsledkem červnového summitu má být dohoda o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Dále čtěte:

Kim Čong-un: KLDR zastavuje jaderné a raketové testy

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Komentář: Jak Kim Čong-un všechny převezl

USA se dál chystají na summit s KLDR. Zveřejnily harmonogram příprav


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).