Menu Zavřít

Deset nových profesí

9. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Dobývání kosmu si vyžádá vznik nových povolání

Rychlost, s jakou společnost Virgin Galactic hodlá vlétnout do kosmického byznysu, klade též otázky, nakolik se v nejbližších dekádách promění nabídky úřadů práce. Miliardář Richard Branson chce do roku 2012 podniknout první komerční suborbitální let. Před pár dny se jeho speciální letoun WhiteKnightTwo prvně vznesl do vzduchu a v Novém Mexiku – s podporou tamního guvernéra – vyroste první kosmoport. Komercionalizaci letů do vesmíru chystají i další firmy jako SpaceX; už zkrátka nejde jen o dopravu satelitů na oběžnou dráhu. A projekt Mars500, na němž se podílejí i čeští vědci, simuluje extrémně dlouhou cestu kosmonautů na rudou planetu… Týdeník EURO tedy vytipoval deset povolání, jež by mohla vzniknout.

1. Kosmopilot a navigátor
O tom není pochyb. Bez pilota, který navede vesmírnou loď ke kýženému cíli, se budoucí cestování neobejde. Tedy až do doby, kdy bude pilotáž plně automatizována… Ale předtím se dá očekávat založení elitních pilotních kurzů, které vyprodukují velmi dobře placené specialisty a jejich pomocníky: jednak spolupiloty (s dvojicí počítá i Bransonův projekt), ale i palubní inženýry nebo navigátory.

2. Prodavač vesmírenek
Další samozřejmá věc. Vesmírné aerolinky Virgin Galactic tvrdí, že už prodaly přes 300 lístků na premiérové výlety do kosmu. Dokonce přišly s ojedinělým modelem: „Čím víc zaplatíš, tím dřív poletíš.“ Leckterá celebrita neodolala, a tak mezi prvními budou tak rozdílní lidé jako dědička Paris Hiltonová nebo astrofyzik Stephen Hawking. Cena za vesmírný tiket nyní činí 200 tisíc dolarů (asi 3,8 milionu korun), ale s rozvojem technologií se má snížit na pouhou desetinu. Nemusíme však chodit ani příliš do budoucna: prodejce vesmírenek už je i v Česku, neboť akreditovaným partnerem Virginu je Typ Agency z Prahy.

3. Pojišťovací kosmoagent
Jaká by to byla turistika bez cestovního pojištění! Zcela nový byznys pro instituce, včetně České pojišťovny, by přinesly nejen samotné lety, ale také záruky za léčebné výlohy na orbitálních základnách. Nebo dokonce na Měsíci či Marsu. Aby nebyly pojišťovny za pár let zaskočeny tak, jako se jim to stalo nedávno díky švihlému nápadu na pojištění plyšáků (firma Toy Traveling), měly by asi najmout futurology a začít přepisovat pojistné smlouvy.

4. Vesmírný právník
Advokátní kancelář E. T. & partneři? To není zase taková šílenost, jako se na první pohled zdá. Vesmírné právo už samozřejmě existuje, byť se mu třeba v Česku až na nestora profesora Vladimíra Kopala prakticky nikdo nevěnuje. Nejde ani tak o „nákupy“ pozemků na Měsíci, které nesmyslně a zcela v rozporu s Kosmickou smlouvou z roku 1967 nabízejí podnikavci typu Dennise Hopea, jenž si založil svou Měsíční republiku. Spíše by se budoucí právníci mohli specializovat na odpovědnost za škody způsobené na satelitech či za zmaření životů.

5. Měsíční psycholog
Dopravní prostředky a měsíční základny jistě jen tak brzy nebudou komfortními místy. Totéž se týká i podmínek pro mezilidské vztahy. Experiment Mars500 nyní simuluje v uzavřeném komplexu u Moskvy více než pětisetdenní pobyt šestičlenné posádky na cestě ke vzdálené planetě. „Důležité je zachování přirozené struktury, v níž nechybí kromě formálního vůdce i neformální autorita, skeptik i optimista, bavič a jako klíčová osobnost člověk typu zpovědníka, aby byla soudržnost týmu dlouhodobá,“ řekl loni týdeníku EURO zainteresovaný sociolog Jaroslav Sýkora, jenž se podílel na podobných pokusech ŠTOLA 88 či HUBES 94. Je tedy zřejmé, že při cestách do vesmíru najde práci i specializovaný psycholog-naslouchač.

6. Hvězdná prostitutka
Rolí žen na palubě si vědci nejsou jisti. Mohou dámy spory tišit, nebo se naopak stát rozbuškami, o něž muži bojují? „Podle toho, o jaký typ ženy jde. ŠTOLA 88 naznačila, že vhodně zvolená dáma – my jsme tento druh osobnosti nazvali ,mother like type‘ – může příznivě ovlivnit chování posádky a udržovat snesitelné podmínky,“ tvrdí Sýkora. Nač badatelé neodpovídají, je otázka sexu. Vesmírná agentura NASA i Rusové pochopitelně jisté pokusy podnikali, ale výsledky příliš ventilovat nechtěli. Proč by ale nemohla na palubách lodí nabízet své služby profesionální „stevardka“? Dost možná i stevard, protože se dá do budoucna v rámci trendů předpovídat i příklon k nejracionálnější bisexualitě.

7. Molekulární kuchař
Amarouny a oběd v tubě. Že vaření je věda, se říkalo odjakživa, ale až od 80. let minulého století to platí doslova. Tehdy vznikla ve Francii zásluhou chemika Hervého Thise a fyzika Nicholase Kurtiho molekulární gastronomie. „Tak se stalo, že se v chemické laboratoři objevilo běžné kuchyňské vybavení, a naopak v kuchyních restaurantů bylo možno spatřit analytické váhy, spektroskopy a moderní mikroskopy,“ uvedl na nedávné konferenci propagátor vědeckého vaření profesor Miroslav Raab z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR. Specializovaní kuchaři, kteří dokáží do unifikované tabletky vpašovat chuť řízku, ruského boršče nebo texaského hamburgeru, budou ve vesmíru milováni k sežrání.

8. Mechanik, nanostavař… Samo se nic neudělá ani neopraví. Natož na orbitě. Existence špičkových a asi i velmi úzce zaměřených techniků bude nezbytná. A tak lze očekávat plejádu nových povolání: namísto zedníků budou na Měsíci pracovat kompletátoři polymerních bloků, automechaniky vystřídají lunochodníci, přibudou satelitáři, megaajťáci, solarpanelisté a kdovíkdo ještě.

9. Represátor
Kdo pamatuje film Outland s hercem Seanem Connerym, už tuší, jaké další profese bude daleko od Země zapotřebí. Ano, kriminalita ze dne na den nevymizí, lidé se hned tak nestanou vzornými a poslušnými tvory. Kosmické kolonie tudíž budou potřebovat nejen velitele s přirozenou autoritou, ale i dozorce s bičem. Policistu. Náčelníka. Zkrátka někoho, kdo bude třímat represivní potenciál, jehož – doufejme – nebude nijak zneužívat.

10. Xenobiolog
A tady končí veškerá legrace. Xenobiolog je totiž tím, kdo rozumí jiným formám života. Snad tedy bude mít dotyčný expert nějaký čas se o mimozemské biologii více dozvědět, než bude lidstvo anihilováno nějakou „nemultikulturně“ smýšlející civilizací. Nebo hůře: samo sebou.

EBF24

***
Popisek: Práce budoucnosti? Astronauté Danny Olivas a Nicole Stottová z mise STS-28 odpojují nádrže na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). / © NASA

Popisek: Vzhůru ke hvězdám! Spaceport America společnosti Virgin Galactic vznikne v Novém Mexiku, odkud má v budoucnu denně létat výletní kosmická loď. / © Virgin Galactic

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).