Menu Zavřít

DESET RŮZNÝCH TALÍŘŮ

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

První libanonská restaurace v Praze

V nepříliš frekventované ulici nedaleko dejvického Vítězného náměstí, kterému Pražané říkají Kulaťák, si před osmi lety libanonská maronitská (křesťanská) rodina zařídila restauraci. A to na popud jednoho z jejích členů, který zná Prahu z dob svých studií.
O cedrech libanonských se píše už v bibli, proto není divu, že se tento symbol dostal i do názvu restaurace. Obrázek cedru a tichá orientální hudba uvítá návštěvníky hned při vstupu. Interiér částečně obložený dřevem, poněkud procovské lustříky s cingrlátky a pohodlné sezení evokují útulnou atmosféru. Orient připomínají vyobrazení krojovaných tanečnic na zdech.
Personál napůl český, napůl libanonský se vás okamžitě ujme a posadí ke stolu, na němž z prostírání vévodí umně stočené lněné ubrousky. V jídelním lístku převažují arabské názvy pokrmů, jejichž složení je však pochopitelně vysvětleno v jazyce českém i anglickém. Pokud nevíte, co si vybrat, obsluhující vám poradí.
Specialitou libanonské, respektive celé arabské, kuchyně jsou předkrmy, a to ve studené nebo teplé verzi. Jejich cena se pohybuje mezi 65 až 100 korunami. Zejména zavítáte–li do restaurace ve větší společnosti, netřeba se rozmýšlet – objednejte pět či sedm nebo i deset různých předkrmů. Mezi nimi najdete například tabouli (petrželkový salát), homos (mletý hrách), baba ganough (lilkové pyré), yabrak (plněné vinné listy) nebo labne bi toum (tvarohová pěna s česnekem). Na stůl plný misek obsluha naservíruje teplý arabský chléb. Tyto duté „placky se neostýchejte rukou natrhat na menší kousky a postupně plnit předloženými výtečnými předkrmy. Určitě musíte okusit ze všech misek.
Chtěl jsem ale ochutnat celé menu, a tak jsem si objednal pouze jeden, a to teplý předkrm s názvem shaworma. Jsou to kuřecí nudličky (mohou být i z hovězího masa) na česneku se sezamovou omáčkou patřičně barevně přizdobené zeleninou – červeným zelím, stočeným plátkem mrkve, okurkou, hlávkovým salátem, lístkem máty. Můj spolustolující volil baba ganough, tedy pyré z baklažánů (dovážených z Libanonu) s olivovým olejem, ozdobené nadrobno nakrájenými rajčaty a rovněž s lístkem máty. Obojí je s arabským chlebem výtečné! Za nápoj jsem zvolil suchý Rýnský ryzlink z Hodonína, který chuť předkrmu jen podpořil.
Na doporučení personálu jsme si jako hlavní chod dali špíz – já jehněčí, kolega kuřecí, a k tomu restované brambory s pórkem a paprikou. Špízy je tato restaurace prý vyhlášena. Jehněčí bylo předem naloženo v olivovém oleji a jemně okořeněno tymiánem. Kuřecí maso několik hodin spočívalo také v olivovém oleji a dále v červeném vínu, rajčatovém protlaku a česneku. Poté vše s citem grilováno. Výsledkem je pokrm velice křehký, lahodící oku a chutí i duši. Pravdu měli arabští filozofové, kteří již v 10. století považovali dobré a zdravé jídlo za důležité nejen pro tělo ale i pro psyché. Navíc když cena za hlavní jídlo nepřesahuje tři stovky.
Hodování jsme nemohli zakončit jinak než dezertem klasickým pro tuto kuchyni: čerstvou baklawou – moučníkem s mletými pistáciovými oříšky a medem. A pochopitelně s libanonskou kávou, které dodává neopakovatelnou chuť karda–mom, servírovanou v džezvě a v malých mističkách. V arabských zemích se vaří káva již s cukrem, zde se podává neslazená.
Pokud se rozhodnete rezervovat si celou restauraci, je třeba udělat to týden předem. Jinak je možno využít i jejích dalších služeb, jako například donášky vybraných jídel při různých oficiálních či neoficiálních příležitostech (včetně obsluhy), čehož využívají i blízké ambasády.
Salam alejkum, Libanone.

Adresa
Národní obrany 27, 160 00 Praha 6–Dejvice,
tel./fax: 312 2974 nebo 2431 2386

Otevírací doba
denně 11.00–23.00

Počet míst
30 v restauraci + 25 na zahrádce

Druh kuchyně
libanonská, mezinárodní

Platba kartou
všech významných bank

Jídelní lístek
čeština, angličtina

Jazyková vybavenost personálu
čeština, arabština, angličtina, francouzština, ruština

Původ nabízených vín
Morava, Francie, Libanon

Hodnocení restaurace
Jídlo
18 bodů z 20
Obsluha
9 bodů z 10
Atmosféra
8 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
9 bodů z 10
Celkem
44 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku
Deset různých talířů (předkrmů) 775,-
Pět typických talířů (předkrmů) 400,-
Laham michoui (jehněčí špíz s tymiánem) 295,-
Shistaouk (kuřecí špíz s česnekem a rajským protlakem) 235,-
Shis kabab (mleté hovězí s petrželkou) 235,-
Arayes (libanonský chléb plněný masem) 100,-
Baklawa (moučník) 60,-
Libanonská káva 35,-

EBF24

Výběr z vinného lístku
Ryzlink rýnský 235,-
Rulandské bílé 235,-
Tramín 235,-
Rulandské červené 235,-
Beaujolais 475,-
Côte du Rhône 475,-
Libanonské víno Ksara, Kefraya 685,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).