Menu Zavřít

Deset zájemců

16. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Aero Vodochody

ebf - tip - debata

PRAHA (il) - Seznam akceptovaných nabídek v soutěži o zbrojovku Aero Vodochody se z původních třinácti zúžil na deset. Server Euro OnLine má informace, že do druhého kola postupují následující zájemci: Oakfield, Benson Oak, Eco Investment, Kilcullen Capital Partners, společná nabídka PPF
a J&T, Piaggio Aero Industries, Zeveta Bojkovice, HTC Holding, Slovácké strojírny a Český letecký průmysl. Poradce České konsolidační agentury pro tuto transakci, společnost Deloitte, má v pondělí tento seznam předložit meziresortní komisi. Ze soutěže údajně byli vyřazeni tři zájemci: Prague Aerospace, Grey Wolf a Silver Bell, která je vlastněna Lukášem Soudkem, synem bývalého šéfa Škody Plzeň Lubomíra Soudka.
Za firmou Oakfield stojí československá finanční skupina Penta. Za společností Benson Oak, která patří slovenskému finančníkovi Gabrielu Eichlerovi, zřejmě stojí zatím neznámý investor či investoři. Eco Investment patří do skupiny slovenského byznysmena Milana Fiľa, který podniká zejména v papírenském průmyslu. Irská investiční skupina Kilcullen zřejmě zastupuje zahraničního zájemce. Vážný zájem dvou českých finančních skupin PPF a J&T o Aero Vodochody je známý již delší dobu. Velkým favoritem soutěže může být italský výrobce leteckých motorů a komponentů Piaggio Aero Industries. Zeveta Bojkovice je známá česká zbrojařská firma, kterou kontroluje kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Za firmou HTC, která vlastní i brněnský Zetor, stojí slovenský finančník Zoroslav Kollár. Do jeho skupiny patří i společnost Považské strojírny, kde opravují a repasují starší typy letadel z Aera Vodochody. Slovácké strojírny ovládá z devadesáti procent kyperská firma Macfan Enterprises. Ve vedení strojíren však sedí Evžen Krauskopf, bývalý předseda představenstva společnosti EC Group, která byla spojována s aktivitami českého finančníka Pavla Tykače. O zájemci Český letecký průmysl nejsou veřejné informace, nicméně nelze vyloučit, že zastupuje zájmy některých velkých českých obchodníků se zbraněmi, jako jsou Omnipol podnikatele Richarda Hávy, či Pamco patřící Pavlu Muselovi. Také se neví, za kterým zájemcem se objeví velcí výrobci letadel, izraelský Elbit či britský BAE Systems.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).