Menu Zavřít

Desítka, nebo dvanáctka?

22. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Žádný alkohol. Číslo znamená, kolik procent vyvařené „pivní mouky" se ve várce rozpustilo

I když už více než dvacet let není členění piv na desítky a dvanáctky podle původních norem povinné, snad všichni pijáci piva vědí, že „dvanáctka“ je silnější a „desítka“ slabší. Číselné označení deset či dvanáct má skutečně vztah k síle piva, neznamená však obsah alkoholu.

Co nám tedy čísla o pivu říkají? Hlavní surovinou pro výrobu piva je slad. Slad se vyrábí z obilí a v pivovaru se z něj před vařením piva mele mouka podobná té, ze které se peče chleba. Při výrobě piva se sladová mouka vyvaří ve vodě a podle toho, kolik se jí do várky přidá, je pivo silné. Čísla deset nebo dvanáct znamenají, jestli se ve várce před kvašením rozpustilo deset, nebo dvanáct procent látek z této „speciální pivní mouky“.

Sladová mouka je složena z cukerných látek, jejichž podstatnou část kvasinky při kvašení přemění na alkohol a další chutné složky piva. Sládek může várku piva vařit různým způsobem. Podle toho jsou následně cukry více nebo méně stravitelné kvasinkami. Když kvasinky přemění více sladového cukru na alkohol, má pivo lehčí chuť, méně tíží v žaludku a je po něm veseleji, jako po tom budvarském. Když naopak vznikne alkoholu méně, zůstane v pivu více látek z původního sladu a pivo bude mít těžší a plnější chuť.

Označení piva ve stupních tedy neznamená obsah alkoholu. Zjednodušeně řečeno je to ukazatel množství sladu použitého při vaření jedné várky. •

WT100

Příští díl: V pondělí 5. listopadu se detailněji podíváme na filtraci a pasterizaci piva.

  • Našli jste v článku chybu?