Menu Zavřít

Desítka zemí se shodla na propojení energií v Evropě

25. 11. 2011
Autor: profit

Země podepsaly Memorandum o porozumění severojižního propojení ve střední a východní Evropě.  

Foto: Profimedia.cz

Desítka zemí střední a východní Evropy se shodla na vytvoření severojižního propojení trhů s energiemi. Zástupci Rakouska, Bulharska, Chorvatska, Německa, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska, Slovinska a České republiky spolu s Evropskou komisí podepsali Memorandum o porozumění, ve kterém státy vyjadřují politickou vůli a záměr spolupracovat při přípravě a realizaci projektů v oblasti infrastruktury s cílem dotvoření regionálního trhu a zabezpečení dodávek energie.

Společným cílem je vytvořit fungující energetický trh v celém regionu,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. “Z pohledu České republiky je dohoda o to cennější, že vznikla z iniciativy zemí Visegrádské čtyřky a podařilo se ji podepsat během našeho předsednictví V4,“ dodává ministr Kuba.

MMF24

Memorandum zahrnuje oblasti elektřiny, plynu a ropy. Je to jasné vyjádření podpory všech států regionu směrem k užší a komplexnější spolupráci v oblasti energetiky,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro průmysl a energetiku František Pazdera.

Zástupci desítky evropských zemí Memorandum podepsali v předvečer konání Rady pro energetiku. Konkrétní předběžný seznam prioritních projektů a výčet aktivit, které bude třeba v nejbližších letech realizovat, aby se regionální trh podařilo skutečně propojit, pak popíše příslušný Akční plán navazující na čerstvě podepsané Memorandum.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).