Menu Zavřít

Někteří aktivisté se dobrovolně vzdávají práva mít dítě. Nechtějí zatěžovat Zemi

10. 6. 2019
Autor: Shutterstock

Zdraví naší planety je bezesporu důležité, jak daleko by měl ale člověk zajít pro její záchranu? Někteří lidé kvůli současným klimatickým změnám odmítají mít biologické děti. To podle vědců ale současnou situaci nevyřeší. Důsledky snížení populace by pocítili až naši prapravnuci.

To, že lidé kvůli protestům za zdravější planetu porušují zákon a riskují zatčení, už zřejmě nikoho nepřekvapí. Třiatřicetiletá britská Blythe Pepinová se však rozhodla zajít ještě o kus dál a dobrovolně se vzdala možnosti mít děti. Alespoň pro teď. „Miluji svého partnera a chci s ním mít rodinu, ale nemyslím si, že je pro to teď správná doba,“ řekla zpravodajskému webu CNN.

Pepinová, která věří, že naší planetě hrozí „ekologický Armagedon“, v tom rozhodně není sama. V roce 2018 založila skupinu BirthStrike, kde se shlukují lidé se stejným názorem. Doposud se jich přihlásili 330, z 80 % se jedná o ženy. „I když nad tou představou truchlím, je to silnější než touha po mateřství. Jsem aktivistka,“ vysvětluje Pepinová s tím, že pokud lidé nezačnou jednat, bude naše planeta jednoho dne zcela neobyvatelná.

Jedenáct let do katastrofy

V loňském roce OSN varovala, že planeta Země má zhruba 11 let na to, aby zabránila katastrofálním změnám klimatu. Ty mají přinést požáry, větší sucho a nedostatek potravin pro miliony lidí. „Rozhodujeme tady o něčím životě. Pokud se věci nedají do pořádku, nebude žít šťastný život,“ říká Cody Harrison devětadvacetiletý člen skupiny BirthStrike o svém potencionálním biologickém dítěti. Připouští však, že přemýšlí o adopci.

Vzdali byste se kvůli klimatickým změnám možnosti mít biologické dítě?

„Se změnou klimatu souvisí další skutečnosti. Je to jako domino,“ podotýká další členka Lori Dayová. „Kromě výšky hladin oceánů ovlivňují změny také produkcí jídla, migraci, přírodní zdroje a válku,“ doplňuje. Otázku, zda je v dnešní době ještě v pořádku mít děti, otevřela v březnu na svém Instagramu také americká kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez.

Potomci znamenají další emise

Zatímco část členů BirthStrike se obává čistě o zdraví svých nenarozených dětí, jiní volí bezdětný život kvůli odpadům, kterými by jejich potencionální dítě mohlo v budoucnu zatěžovat zemi. Podle Světové banky vyprodukuje průměrný člověk za rok asi 5 tun oxidu uhličitého, průměrný Američan dokonce 15, 6. Úplným opakem jsou pak obyvatelé Srí Lanky, kde na jednoho člověka vychází necelá jedna tuna odpadu za rok.

Vědci došli k závěru, že snížení počtu obyvatel aktuální problém nevyřeší. Prospěšné by prý mohlo být až pro naše prapravnuky. Společnost by se tak podle odborníků měla zaměřit spíše na snižování uhlíkové stopy u každého obyvatele.

„Kdyby všichni spotřebovali tolik odpadu, kolik spotřebuje jediný Američan, potřebovali bychom dalších 4 až 6 planet,“ upozorňuje Meghan Kallmanová, spoluzakladatelka organizace Conceivable Future. Dále dodává, že problém nevidí v počtu lidí, ale ve způsobu, jakým se k planetě chovají.

Čtěte také:

Lékaři a změna klimatu: také nemocnice mají být zelené

EBF24

Ptáci si vyzobávají mozky. I to je následek změny klimatu

Změna klimatu má stále horší důsledky. Letos způsobila škody za 85 miliard dolarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).