Menu Zavřít

Vědec vyvrací předsudky: Děti chudých Afroameričanů se učí hůř kvůli škrkavce

30. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

V chudých oblastech Spojených států řádí škrkavka, kterou roznášejí psy a kočky. Člověk se může nakazit vajíčky s larvami. Ty způsobují larvální toxokarózu, která poškozuje tělesné orgány, včetně mozku. Nákaza může vést k epilepsii nebo ke snížení inteligence, tvrdí americký vědec Peter Hotez. Výskyt je častější v chudých oblastech USA, kde žije více lidí afroamerického nebo hispánského původu.

Několik kilometrů od centra texaského města Houston je čtvrť Fifth Ward, kde se po zrušení otroctví v roce 1865 usadilo mnoho bývalých otroků. Jejich potomci zde tvoří většinu. Tato část texaského velkoměsta platí za nejchudší oblast v metropoli.

Mnoho domů je v katastrofálním stavu, okna jsou rozbitá, střechy se hroutí. Mladí Afroameričané v těchto kulisách poslouchají hlasitý hip-hop a kouří. „Vyučování dnes odpadlo,“ tvrdí mladíci. Místo, aby se učili, lelkují po ulicích, napsal německý deník Süddeutsche Zeitung.

Kde leží Fifth Ward:

Američtí sociologové tvrdí, že čím tmavší barvu obyvatelé Spojených států mají, tím hůře ve škole prospívají. Američané s původem v Africe nebo Latinské Americe čtou a počítají hůře než bílí Američané.

Může to být tím, že jejich rodiče nemají tolik ambicí, aby nutili ratolesti dobře se učit a něčeho dosáhnout. Nemohou jim pomáhat s úkoly jako v průměru lépe vzdělaní bílí Američané. Děti neevropských ras také začínají dříve pracovat a mají méně času věnovat se studiu.

S dalším možným vysvětlením, proč se děti Afroameričanů a Latinoameričanů hůře učí, přišel pediatr Peter Hotez, který je děkanem National School of Tropical Medicine v Houstonu.

Mohou za to onemocnění způsobená parazity. Jejich výskyt je častější právě u hispánských a afroamerických skupin obyvatelstva USA. Onemocnění může způsobit vývojové poruchy i epilepsii. To zpomaluje duševní vývoj takových dětí. „Infekce mohou mít vážné kognitivní a psychické následky,“ uvedl už v roce 2014 v časopise JAMA Psychiatry.


Jak sílí americká ultrapavice. Dokument HBO:

„Židovští komunisté a zločinní negři.“ Podívejte se, jak sílí americká ultrapravice

V pátek 11. srpna v Charlottesville pochodovala přes kampus University of Virginia organizovaná skupina rasistů a pžíznivců alt-right, kteří nesli pochodně a vykřikovali: „Na bílých životech záleží.“


Zejména se jedná o larvální toxokarózu, kterou způsobuje škrkavka psí a kočičí. Člověk se může nakazit vajíčky larev, jež se vyskytují v exkrementech zvířat. Ty se často nacházejí na dětských hřištích a na ulicích. Larvy v těle migrují a mohou se usadit například v mozku.

Hotez tvrdí, že toxokaróza je nejčastějším onemocněním způsobeným parazity a je v zemi velmi zanedbávána. „Víme, že v některých případech je spojena s nižší inteligencí a epilepsií. Pokud se podíváme na znevýhodněné děti, které žijí v chudých poměrech a mají horší výsledky testů ve škole, jaké procento z toho může být způsobeno škrkavkou,“ klade si řečnickou otázku Hotez v deníku New York Times. Podle něj je třeba udělat v tomto směru rozsáhlou studii po celých Spojených státech.

Psi a kočky jsou všude

„Toxokaróza pravděpodobně postihuje široký okruh lidí. Psi a kočky jsou všude. Mnoho z nich může přenášet parazity,“ souhlasí Sue Montgomery z americké vládní organizace Centers for Disease Control and Prevention, jež má v zemi na starosti veřejné zdraví.

Pět procent americké populace (16 milionů lidí) má podle agentury v krvi protilátky na toxokarózu, to znamená, že měli nebo mají v těle vajíčka škrkavky. U Afroameričanů to bylo 7 procent, u lidí žijících pod hranicí chudoby dokonce 10 procent. Domácí mazlíčci, kteří mají pravidelnou veterinární péči, by škrkavku roznášet neměli. K pravidelnému odčervování zvířat ale v chudších oblastech většinou nedochází. Podle jedné studie například v texaském Dallasu žije 8700 psů bez majitele.

V parcích New Yorku byla nalezena vajíčka škrkavky v 9 z 21 testovaných parků, zejména ve čtvrti Bronx, kde je silně zastoupena černošská a hispánská komunita.

„Nikdo tu neumírá, ale nemoc potenciálně způsobuje zpoždění v rozvoji dítěte a ovlivňuje kvalitu života. Ekonomický dopad je daleko větší. Děti uvíznou v pasti chudoby,“ varoval Hotez s tím, že většina amerických pediatrů dopady nemoci podceňuje, mnozí z nich ji neumí ani správně diagnostikovat.

Profesorka parazitologie na Trinity College v irském Dublinu uvedla, že o působení larev škrkavek na lidský mozek se toho obecně stále málo ví. Její pokusy na myších prokázaly, že toxokaróza způsobuje snížené schopnosti se učit a poznávat nové věci. Pokusy nakonec musely mít z etických důvodů ukončeny, protože výrazně ovlivňovaly pohyb myší. Hotez tvrdí, že kdyby nemoc postihovala děti z bohatých rodin bílých Američanů, psalo by se o ní všude.

WT100

Dále čtěte:

Laboratoř amerického rasismu. Bílý podnikatel se v centru Detroitu bojí

Esej: Malé dějiny politické korektnosti

Vědci: Chudoba nesvědčí studiu, poškozuje mozek

Američanů zasažených chudobou přibývá. Došlo i na bílou většinu

V Detroitu ve státě Michigan žije mnoho lidí pod hranicí chudoby.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).