Menu Zavřít

Deutsche Bank chce dluhy

20. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Jukos

EBF24

Dluh a kontrolní podíl zkrachovalé ropné společnosti Jukos má zájem koupit Deutsche Bank. Informoval o tom ruský list Kommersant s odvoláním na předsedu představenstva Jukosu Viktora Geraščenka. Podle listu by banka mohla jednat v zastoupení Gazpromu. Tento plynárenský gigant má totiž napojení na Deutsche Bank a také eminentní zájem o expanzi do ropného sektoru.
Geraščenko uvedl, že minulý týden obdržel dopis podepsaný šéfem Deutsche Bank-UFG, ruské divize německé banky, ve kterém byl požádán o jednání o koupi dluhu firmy. Neví však nic o tom, zda Deutsche Bank jedná sama za sebe, či v zastoupení třetí osoby.
Analytici se domnívají, že většinu majetku Jukosu získá státem kontrolovaná ropná společnost Rosněfť. Ta již koupila hlavní provozní divizi Jukosu, společnost Juganskněftěgaz. Jukos ještě vlastní dvě velké produkční divize - Samaraněftěgaz a Tomskněfť, které dohromady produkují 400 tisíc barelů ropy denně, a velkou rafinerii Angarsk.
Jukos býval kdysi předním producentem ropy v Rusku, než se dostal do finančních problémů kvůli tomu, že na něj daňové úřady vznesly požadavky na obří daňové nedoplatky. Pozorovatelé tvrdí, že se Jukos stal obětí kampaně, za kterou stojí lidé blízcí Kremlu. Likvidace Jukosu je údajně trestem za přílišné politické ambice zakladatele Jukosu Michaila Chodorkovského a jeho neochotu předat kontrolu nad ropnými zdroji ruské vládě. Chodorkovskij si odpykává osmiletý trest na Sibiři za zpronevěru a daňový únik. Věřitelé, mezi než patří i stát, požadují po Jukosu přes 492 miliard rublů, což v přepočtu činí 412,6 miliardy korun. (mtc, ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).