Menu Zavřít

Deutsche Bank neví, co dál

2. 9. 2016
Autor: Redakce

V minulých dnech přinesl server Manager Magazine informaci o tom, že se uvažuje o spojení Deutsche Bank s konkurenční Commerzbank. Nazvat tento plán za nesmyslný by přitom byl eufemismus. Deutsche Bank má totiž obrovské potíže a jeho vedení v čele s Johnem Cryanem jakoby nevědělo, kudy dál.

Zatím tak Cryan jen škrtá. Musí přitom doufat, že nezasekne sekeru příliš hluboko, aby to poškodilo byznys banky. Kromě škrtů zatím Cryan neuskutečnil žádné zásadní kroky pro rozvoj banky a ani nepředložil relevantní vizi. A výsledek? Za uplynulých dvanáct měsíců poklesla hodnota banky o téměř 43 procent.

Slučovat se v takové situaci s další velkou bankou by byl holý nerozum. Ani Commerzbank totiž není v oslnivé kondici, když v posledním roce akcie ztratily třetinu své hodnoty.

V případě Deutsche Bank (DB) problémy ještě umocňuje ztráta postavení v investičním bankovnictví ve prospěch amerických rivalů. Tu zatím šéfové DB nedokázali nahradit.

KL24

Zlepšit výsledky proto chce Cryan jen osekáváním nákladů, což má za efekt to, že méně než polovina zaměstnanců banky je hrdá na práci pro DB. Američtí headhunteři navíc už zaznamenali zvýšený zájem evropských bankéřů o práci pro americké bankovní domy. A to není nic, co by přispívalo k vytváření byznysu a zlepšování výsledků banky. K tomu je nutné přičíst neustálou změnu strategií, což dělá celkový obrázek o DB nepříliš růžovým.

Jistě, Cryan má pravdu v tom, že v Německu je příliš bank a kvůli konkurenci jsou nízké marže. Konsolidace odvětví je tak jistě na místě, ale až v momentě, kdy si bankovní domy udělají své vlastní domácí úkoly. A v tomto Cryan zatím selhává. Vybudování bankovního kolosu sloučením DB a Commerzbank by znamenalo jediné: vytvoření neopakovatelné investiční příležitosti pro spekulanty na propad cen akcií nové velkobanky.

Přečtěte si další komentáře autora:

Zeman se spletl. Není prezident Lukoilu, ale Česka

Odříkaný inflační chleba pro centrální banky

Jüan jako uvařená žába


  • Našli jste v článku chybu?