Menu Zavřít

Větrání škodí zdraví, varuje developer, který staví byty u londýnské dálnice

17. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

V jižním Londýně byla schválena výstavba bytů v oblasti, kde jsou dlouhodobě překračovány limity oxidů dusíku. Proto budou noví majitelé bytů upozorněni, že otevírání oken může způsobit zdravotní problémy.

V oblasti Lewisham u dálnice A2 v jihovýchodní části Londýna se prodávají nové byty. Úrovně toxického oxidu dusičitého v tomto místě přitom přesahují povolené limity. Naměřili tu koncentraci 56,3 mikrogramu na metr krychlový, což je výrazně nad povoleným limitem 40 mikrogramů.

Developer nové zástavby odhaduje, že v okolí dolních pater budov bude koncentrace oxidů dusíku dosahovat 43,7 mikrogramu na metr krychlový. Proto budou noví majitelé bytů upozorněni, že nemají otevírat okna, aby si nepoškodili zdraví.

Rosamund Addo Kissi-Debrahová, jejíž dcera v devíti letech zemřela na astma kvůli znečištění ovzduší v Lewishamu, prohlásila, že povolení k zástavbě je totální katastrofou. Koncentrace NO2 jsou v blízkosti jejich domu trvale nad zákonným limitem.

Generální prokurátor v Británii souhlasil s tím, aby okolnosti smrti její dcery byly opět prošetřeny. „Je to urážka, nepoučili se ze smrti mé dcery,“ řekla Kissi-Debrahová k tomu, že v oblasti byla místní radnicí povolena další výstavba bytových domů.


Přečtěte si:

Strategie pro čistý vzduch: Británie vyhlásila válku volnoběhu

Londýn zavedl nový ekologický poplatek za vjezd do centra, má snížit emise až o 45 procent

 Londýn, ilustrační foto


Podle odborníků na kvalitu ovzduší je větrání interiérů nezbytné, například při používání čisticích prostředků. „Lidé poznají, že je uvnitř bytu horko nebo je venku velký hluk. Ale s kvalitou ovzduší to je složitější,“ tvrdí Claire Holmanová, jež se specializuje na kvalitu ovzduší. I když investor souhlasil s tím, že v oblasti vybuduje monitorovací stanici pro měření kvality ovzduší a zavázal se k výsadbě stromů, nemusí to stačit.

Kissi-Debrahová, jež bojuje za zlepšení kvality vzduchu v této oblasti, tvrdí, že mladé stromy jen těžko mohou absorbovat vysoké koncentrace oxidu dusičitého. Developer Bluecroft Property uvedl, že Londýn potřebuje nové byty i lepší kvalitu ovzduší. Samotné byty prý splňují zákonné normy. Radnice v Lewishamu dodala, že investor zajistí potřebnou ventilaci vzduchu v domě. Čistší vzduch má nasávat ze střech budov.

Je podle vás potřeba snižovat emise CO2?

Studie vědců zveřejněná v časopise Lancet Plenetary Health uvádí, že kvůli špinavému ovzduší způsobenému silniční dopravou ročně onemocní astmatem 4 miliony dětí na celém světě. To znamená 11 tisíc nových případů denně. Nejvíce případů na sto tisíc obyvatel je v Kuvajtu, Spojených arabských emirátech a Kanadě. Z měst je na tom nejhůře Lima, Šanghaj a Bogota.

Jak snížit emise: Němci zvažují zdražení benzínu i tvrdé kvóty na elektroauta

Hnutí Greenpeace požaduje zákaz benzínových a naftových aut v Německu.

Infografika: Jak se prosazují elektromobily? Norsko a pak nic

 Prodej elektromobilů v roce 2018

EBF24

Dále čtěte:

Holanďan dojel elektromobilem z Amsterdamu do Sydney. Za sedm tisíc korun

Naháči v britském parlamentu: Důležitější než brexit je záchrana planety

Spalovací motor bude luxus. Volkswagen oznámil zdražování

Větrníky kosí hmyz po miliardách. Proti fosilním zdrojům zlomek, tvrdí obhájci turbín

Umělé ochlazení Země může fungovat, tvrdí američtí geoinženýři

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).