Menu Zavřít

Devět anonymních miliard

19. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

MMF24

PRAHA (mtc) - České spořitelně zůstává na nepřevedených anonymních vkladních knížek devět miliard korun. Týdeníku EURO to sdělil generální ředitel banky Jack Stack. Pokud si je klienti nepřepíší do konce roku 2012, propadnou bance jako promlčená pohledávka.
Převedeno již bylo celkem 93 procent ze všech anonymních vkladů. Na počátku roku 2002 činil objem zůstatků na vkladních knížkách na doručitele v České spořitelně přibližně 117 miliard korun. V souladu s novelou zákona o bankách, která byla schválena na jaře loňského roku a byla inspirována bojem proti praní špinavých peněz, si měli klienti tyto anonymní vklady transportovat do konce roku 2002. Od letošního roku totiž anonymní vklady přestaly být úročeny. Přesto k 1. lednu 2003 zůstalo na vkladních knížkách na doručitele uloženo přes dvacet miliard korun.
Pro spořitelnu tak představovaly levný zdroj peněz a stále nepřevedených devět miliard je příslibem mimořádně tučné prémie po proběhnutí desetileté promlčecí lhůty. Spořitelna přesto odmítá, že by zákonem nařízená konverze pro ni byla finančně výhodná. „Celý proces byl pro nás nesmírně náročný a nákladný. Kromě jednorázového nákladu v objemu cca 0,5 miliardy korun v roce 2002 a 2003, který jsme museli vynaložit na převod anonymních vkladních knížek, když jsme zřizovali zvláštní přepážky, vedli marketingovou kampaň a školili zaměstnance, je dopad této nucené konverze celkově negativní a dlouhodobě se projeví každoročním snížením výnosů o zhruba 400 milionů korun,“ uvedl generální ředitel Stack.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).