Menu Zavřít

DEVĚT MILIONŮ DOLARŮ

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

NetBeans

Kolik loni zaplatila americká společnost Sun Microsystems za českou softwarovou firmu Netbeans? Ředitel a zakladatel NetBeans Roman Staněk dlouho odmítal na tuto otázku odpovědět. Spekulovalo se o desítkách milionů dolarů. Americký kapitálový trh je ale v tomto ohledu neúprosný a žádná tajemství před akcion áři nepřipouští. V pravidelné čtvrtletní zprávě podávané dohledu nad americkým kapitálovým trhem (US SEC) tak musela Sun Microsystems přiznat, že za stoprocentní podíl v akciové společnosti NetBeans Česká Republika zaplatila devět milionů dolar ů. Podíl koupila od mateřské firmy NetBeans Inc., se sídlem na britských Panenských ostrovech (EURO 43/1999).

V materiálech pro dohled nad kapitálovým trhem je dále možné se dočíst, že Sun Microsystems vyčíslila dobré jméno společnosti NetBeans na osm milionů dolarů, hodnotu vyvinuté technologie ocenila na osm set tisíc dolarů a dvě stě tisíc zaplatila za další nehmotná aktiva české firmy, která se za pouhé dva roky stala celosvětově významnou firmou v sektoru vizuálních vývojových prostředích pro jazyk JAVA. Její produkt NetBeans Developer si z internetu stáhlo přes sto tisíc zákazníků. Firma s e orientovala výhradně na internet, který byl jejím komunikačním a prodejním kanálem.

MMF24

NetBeans založil roku 1997 bývalý ředitel společnosti Sybase pro střední a východní Evropu Roman Staněk (EURO 47/1999) s několika studenty Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Prvním velkým investorem, který do NetBeans vstoupil, byla Esther Dysonová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).