Menu Zavřít

Devět zájemců

12. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Budapest Airport

CIF24

BUDAPEŠŤ (il) - Do tendru na prodej více než 75 procent akcií společnosti Budapest Airport (provozuje letiště Ferihegy) se předběžně přihlásilo devět zájemců. Nicméně opoziční pravicová strana Fidesz a odbory žádají zastavení privatizace, která by podle odhadů přinesla do státní kasy až 200 miliard forintů (asi 26 miliard korun). Termín pro podání závazných nabídek je 2. listopadu.
Zájemci se většinou seskupili do konsorcií. Španělská investiční skupina Abertis Group se spojila se společností Ontario Teachers Pension Plan. Abertis od počátku roku vlastní 90 procent akcií anglické firmy TBI, která provozuje letiště a loni odbavila 18 milionů cestujících. Maďarská realitní skupina Wallis Ingatlan spojila svoje síly s britskou BAA, která patří mezi největší v oboru. Jen v Británii měla loni 140 milionů klientů a mezi její klíčová letiště patří londýnské Heathrow, do jehož pátého terminálu investuje kolem čtyř miliard liber. Nejsilnějším lobbistickým zázemím disponuje konsorcium velkých maďarských firem OTP Bank/MOL/TriGránit/Euroinvest, které si za odborného partnera vybralo méně významnou firmu Aeroporto di Venezia Marco Polo. Další španělská společnost Ferrovial Aeropuertos, která staví i dálnice, se spojila s investiční bankou Goldman Sachs. Přihlásil se i německý stavební gigant Hochtief spolu s Hochtief AirPort Capital. Provozovatel letiště ve Frankfurtu firma Fraport si za partnera vybral Deutsche Bank. Macquaire Airports Holdings také patří mezi největší na světě, loni měl 110 milionů klientů a provozuje letiště v Bruselu, jež využívají také zástupci EU a NATO. Do tendru se přihlásilo i turecké konsorcium firem Tav Tepe/Akfen/Vie Yatirim Yapim Ve Isletme, první dvě jsou největší stavební a realitní společnosti v Turecku. Copenhagen Airports, který má aktivity i ve Velké Británii, v Mexiku a Číně, soutěží sám. Dánové nedávno koupili koncesi (na 35 let) na provozování letišť ve Varně a v Burgasu za 1,2 miliardy eur. Další britský podnik Terra Firma se do soutěže nepřihlásil, ač tento záměr avizoval.
Budapest Airport loni odbavilo 6,5 milionu cestujících, jeho obrat činil přes čtyři miliardy korun a zisk kolem dvou miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).