Menu Zavřít

DIAGNÓZA: PARALÝZA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Restrukturalizace může začít, až skončí soudní procesy

V Královopolské, někdejším strojírenském gigantu, jenž momentálně stojí krůček od propasti úpadku, je zatím všechno při starém. Vláda dosud neschválila restrukturalizační projekt, ačkoliv to mělo být už v březnu, a ani jeden ze soudních procesů (rozhodčí řízení, soudní vyrovnání) se ještě nerozběhl.

Rozhodčí řízení, jež se vede o spornou pohledávku Konsolidační banky, zatím zdržují administrativní překážky. „Soudce však konstatoval, že už byly splněny všechny podmínky, takže by se to mělo rozběhnout v těchto dnech, soudí mluvčí Královopo lské Aleš Řiháček.

Za dalších šest týdnů by potom měl mít podnik jasno, zda mu přísluší úvěr na trvale se obracející zásoby ve výši sedmi set milionů korun. Protože dluh nebyl již řadu let splácen, narostl do obřích rozměrů: rovněž sedm set milionů za nesplacené úroky a ve stejné částce sankční penále, dohromady přes dvě miliardy korun. K dluhu navíc patří ještě dalších sedm set milionů od finančního úřadu za chybné odúčtování. „Pokud rozhodce uzná závazek Královopolské, můžeme uvažovat o odpuštění sankce, řekl bez dalších podrobností mluvčí Konsolidační banky Tomáš Krones.

V případě rozhodci uznají, že pohledávka Konsolidační banky strojírnám nepřísluší, ulehčí se jim břemeno o zhruba dvě a půl miliardy. V opačném případě je ve hře scénář, že by ji v plné výši kapitalizoval Fond národního majetku, kter ý potom Konsolidační bance zaplatí z výnosu prodeje akcií strategickému partnerovi (EURO 5/1999).

Kámen úrazu.

Chyba se stala už v okamžiku, kdy byly strojírny prodány společnosti se stotisícovým základním jměním Kenap, již vlastní bývalý ředitel podniku Zdeněk Pánek. Ten za jednapadesát procent akcií Královopolské nabídl půl miliardy (v dobré v íře, že uvěr na TOZ byl odúčtován), ale splatit byl schopen jenom padesátimilionovou kauci a první splátku rovněž ve výši padesáti milionů. Obě částky si navíc vypůjčil od privatizované firmy. Dál už nic. Proto byla nakonec smlouva o prodeji ak cií z roku 1995 zrušena a podnik se na sklonku předloňského roku zase vrátil pod křídla Fondu národního majetku.

Podniku se mezitím podařilo v roce 1997 prodělat dvě a půl miliardy korun při výnosech 1,2 miliardy. Kumulovaná ztráta tak naběhla na 2,7 miliardy a loni se k ní přidalo dalších více než šest set milionů. Úvěrové zatížení se začalo n ebezpečně blížit čtyřem miliardám.

S Pánkem amen.

Zdeněk Pánek, který dosud drží jedenáct procent akcií firmy, se však vzdát nehodlá. Když už nemá jiné možnosti, alespoň svolává v podstatě zbytečné valné hromady. Ta jeho z minulého týdne se totiž konala pouhé tři týdny před řádn ou. Chce tak podle svých slov poukázat na to, že podnik nevyrábí a management jenom bezúčelně rozprodává majetek.

Protože každá valná hromada přijde strojírny mimo jiné na zhruba sto tisíc, managementu přetekl pohár trpělivosti. Podal proto ke Krajskému obchodnímu soudu v Brně návrh na předběžné opatření k pozastavení výkonu vlastnických práv k akcií m drženým Kenapem a zvažuje i další návrh na pozastavení akcionářských práv. Snahou je totálně Kenap od podniku odříznout. Proto také byly ke konci července vypovězeny všechny smlouvy, na jejichž základě společnost a její dcery poskytovaly Královopolské různé služby. „Nyní už máme standardní smlouvy, které odpovídají tržním cenám. Předtím jsme museli platit o dost víc, uvedl Řiháček. Kenap navíc prý Královopolské dluží 227 milionů korun a o ty se také vede soudní spor.

Patová situace.

Strojírny však teď mají jinak zcela svázané ruce. Dokud nezačne běžet soudní vyrovnání (návrh byl podán ke 30. červnu), nemůže se začít zbavovat nepotřebného majetku. Ten je totiž uveden ve zdrojové části vyrovnání naproti závazkům Králov opolské vzniklým do poloviny letošního roku.

Finanční ředitel Královopolské Aleš Medvec odhaduje hodnotu vyrovnání na čtyři sta milionů korun. Závazky vůči státu se sice budou muset vyplatit v plné výši, ale ty ostatní už za pětačtyřicet procent. U velkých věřitelů se chce vedení firmy dohodnout na kapitalizaci pohledávky. Navíc je možné, že část závazků ke státu bude strojírnám odpuštěna. Zatím se tak podařilo vymazat zhruba čtyři sta milionů.

Na konci roku s nulou.

CIF24

Až se rozběhne soudní vyrovnání, začne se podnik zbavovat nepotřebného majetku. K prodeji jsou připraveny hotely, rekreační zařízení, slovenská dcera Slovria, firmy KP Slévárna, KP Kovárna.

Ve skupině nakonec zůstanou kromě matky jen dva strategické podniky - KP Ria a KP Strojírna. A management nevylučuje, že pokud to bude výhodnější, bude každý prodán samostatně. Pokud vše dobře dopadne, mělo by se letos hospodaření dostat na nu lu. Celá skupina plánuje utržit bezmála 2,9 miliardy, což by mělo v provozním výsledku vynést čtyřiapadesát milionů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).