Menu Zavřít

Dienstbier: Ve druhém kole jsou dva pravicoví kandidáti

12. 1. 2013
Autor: Petr Horký

Koho volit ve druhém kole? To bylo hlavní téma ve volebním štábu Jiřího Dienstbiera mladšího poté, co bylo jasné, že kandidát sociální demokracie, který ale zároveň získal i 50 tisíc podpisů veřejnosti, do druhého kola nepostoupí. Na toto téma se ve sklepě restaurace Hybernia vedly vášnivé debaty.

Po druhé hodině, kdy na velké obrazovce začaly padat první výsledky, to chvíli vypadalo, že by Jiří Dienstbier mohl být druhý. V Hibernii panovalo veselí a všichni hypnotizovali televizní obrazovku. Pak ale začaly chodit sečtené hlasy z větších měst a Dienstbier začal ztrácet. Nakonec s 16,1 procenty skončil čtvrtý těsně za Janem Fischerem.

Dienstbier: Levicový volič to bude mít těžké

„Ten výsledek považuji za dobrý, byť by mě těšil ještě o něco lepší. Prolomili jsme tu představu, že jsou tu možní jen dva kandidáti pro druhé kolo. Pravda, panu Schwarzenbergovi se ten průlom povedl ještě o něco lépe,“ řekl Dienstbier pro E15 těsně po sečtení všech hlasů.

Koho Dienstbier podpoří ve druhém kole říci odmítl, k volbám prý ale jednoznačně půjde. Voliči sociální demokracie to podle něho budou mít těžké, protože se budou muset „rozhodnout mezi dvěma pravicovými kandidáty“.

Tady je výsledek ještě dobrý. Tady je výsledek ještě dobrý.

Tady už sociální demokraté nejsou tak veselí. Tady už sociální demokraté nejsou tak veselí.

„Na jedné straně Miloš Zeman, člověk, který spolu s dalšími spolupracovníky pomocí přeběhlíků pomohl ke vzniku Topolánkovy vlády, následně ke vzniku Nečasovy vlády, je tedy plně odpovědný za těch šest, sedm let pravicových vlád, které tady máme. Zároveň je přes pány Mynáře, Šloufa napojen na pražské mafiánské prostředí. Zeman zastává militaristické postoje v zahraniční politice, což je pro levicově orientované voliče těžko zkousnutelné. A na druhou stranu je tady Karel Schwarzenberg, se kterým bych se třeba já osobně shodl v otázkách zahraniční politiky, zejména evropské integrace, ale na druhou stranu je předsedou TOP09, tedy je součástí toho koaličního vládního projektu,“ řekl Dienstbier.

Špidla: Nechápu oblibu Schwarzenberga

Do restaurace Hybernia v Lidovém domě zavítal i bývalý předseda ČSSD Vladimír Špidla. Ani on zatím neví, koho bude ve druhém kole volit. „Koho budu volit ve druhém kole nevím. Důležité je, že sociální demokracie musí vyhrát příští volby a změnit tuto konzervativní revoluci. V tom je v zásadě ukradené, kdo bude prezident,“ myslí si Špidla.

Vladimír Špidla sleduje sčítání hlasů. Vladimír Špidla sleduje sčítání hlasů.

Výsledek voleb ho ani moc nepřekvapil. „Intuitivně jsem věděl, že to bude Dienstbier proti Schwarzenbergovi. Fischer před volbami ztrácel,“ řekl Špidla E15. Úspěch knížete Schwarzenberga v české politice je pro Špidlu záhadou.

„Mě vždycky překvapuje, jak významnou pozici získal ten Karel Schwarzenberg v naší politice. Vůbec nevím proč. Snad tam hraje roli ta aristokracie. On je milý, vtipný, důstojný a nevypadá nebezpečně. Lidé mají pravděpodobně pocit, že ta aristokratičnost z něj dělá něco lepšího, než je ostatní politická elita. Vždycky jsem ho podceňoval, moje analytická schopnost se na něm vždycky rozbila,“ řekl Špidla.

Dienstbierovi voliči se bojí úspěchu Zemana

Novinář Jan Šícha, který výsledky přišel sledovat do Hybernie a s Jiřím Dienstbierem před volbami připravoval knihu, má ve druhém kole jasno. „Já si představuji, jak příští předseda ČSSD nese na hrad program příští vlády, s kým se mu bude jednat lépe. Myslím, že s panem Schwarzenbergem,“ řekl.

Jeho kolega Jakub Patočka, bývalý šéf Strany zelených a redaktor Literárních novin, byl výsledkem zklamaný. Postup Karla Schwarzenberga do druhého kola podle něj vynese na Hrad Miloše Zemana.

„Miloš Zeman, přes všechny hanebnosti, co napáchal, je bývalý předseda sociální demokracie. Zatímco Karel Schwarzenberg je podepsaný na hanebnostech, které páchá tato vláda teď. Je to předseda jedné z koaličních stran. Myslím, že 90 procent voličů ČSSD bude ve druhém kole volit Miloše Zemana a budou ho také volit všichni voliči komunistů. Myslím si, že druhé kolo Zeman vyhraje. To bude paradoxním výsledkem mobilizace pražské, brněnské, řekněme českomoravské liberální fronty,“ řekl Patočka E15.

„Intelektuální elita levice nemůže vystoupit ve prospěch Karla Schwarzenberga. Na to si zadal příliš nepěkně,“ dodal.

Sobotka: Zvažte podporu Miloše Zemana. Dienstbier mlčí

Jestli ČSSD oficiálně podpoří některého ze dvou postupujících večer po sečtení hlasů nebylo jasné a všichni členové strany se odpovědi vyhýbali. Na toto téma také večer zasedlo grémium strany. Později večer ČSSD vyjádřila opatrnou podporu Milošovi Zemanovi.

„Žádáme občany, aby v druhém kole volby zvážili podporu Miloše Zemana jako kandidáta, který není spojen se současnou pravicovou vládní koalicí,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Všichni přítomní členové předsednictva byli podle něj pro. Jednání tohoto orgánu se ale neúčastnil místopředseda ČSSD a prezidentský kandidát této strany Jiří Dienstbier, který do druhého kola nepostoupil.


Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

MMF24

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci:


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).