Menu Zavřít

Digitální detox: šest rad, jak se zbavit závislosti na telefonu

20. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Máte neustále nutkání brát telefon do ruky? Vydržíte na něm bez přestávky i několik hodin? Možná jste na svém smartphonu závislí. Taková závislost přitom může způsobit zhoršení duševního i fyzického zdraví. Pak je načase nastoupit na „digitální detox“.

Podle průzkumu britského telekomunikačního regulátora Ofcom se průměrný Brit podívá na svůj telefon každých dvanáct minut, když je vzhůru. Více než tři čtvrtiny lidí mezi 25 až 34 lety pak přiznávají, že bez mobilu nemohou žit. Závislost na telefonu roste alarmujícím tempem. Když si dokážete přiznat, že na telefonu trávíte až moc času, je důležité vypořádat se i s následky. Experta na „digitální detox“ Tanya Goodinová přináší šest rad, jak se závislosti na mobilu zbavit.

• 1. Berte to jako dietu

Pokud se chcete zbavit závislosti na mobilu, berte celý proces stejně jako dietu. Tu si každý člověk přizpůsobuje svým potřebám, zaměřte se tedy na ty nejškodlivější věci ve svém digitálním „jídelníčku“. Ať už trávíte nejvíce času na facebooku, instagramu, nebo pracovním e-mailu či vydržíte hodiny u hraní, identifikujte ten největší problém a snažte se jej omezit.

• 2. Zaveďte si čas bez technologií mimo práci

V dnešní době pracuje většina lidí s digitálními technologiemi i v zaměstnání. Během dne tak dosáhneme bodu, kdy už s technologiemi trávíme až moc času. Řada lidí pak vymění monitor počítače za obrazovku mobilu. „Pokud většinu času trávíme před monitorem, znamená to, že už bychom před ním neměli trávit svůj volný čas,“ říká Goodinová. Řešením je omezit čas s mobilem ráno po probuzení, během oběda a večer doma.

• 3. Vypněte si notifikace

„V bitvě mezi notifikacemi a sebekontrolou vítězí vždycky notifikace,“ říká Goodinová. I když si telefonu nevšímáte, stačí jedno pípnutí s upozorněním, abyste jej vzali do ruky a už jej na dlouhou dobu znovu neodložili. Goodinová radí vypnout si v aplikacích všechna upozornění (nebo alespoň v těch méně důležitých) a mít telefon na tichém vyzvánění.


Jste závislí na mobilu? 5 otázek, které vám napoví

 Závislost na mobilu - ilustrační foto


• 4. Sejde z očí, sejde z mysli

Pokud jste zvyklí bezmyšlenkovitě procházet sociální sítě, zkuste si jejich aplikace odinstalovat. Pokud se vám to zdá jako příliš radikální krok, zkuste to třeba jen na víkend nebo na určité dny. K této radě patří i schování samotného telefonu či spíše jeho uklizení, například do zásuvky. Pomáhá také častá změna hesla. „Zajistěte, abyste museli projít několika kroky, než se dostanete k telefonu,“ radí Goodinová. Vzít telefon do ruky by neměla být zautomatizovaná činnost.

• 5. Nastavte si hranice

Jste zahlceni pracovními e-maily a trávíte jejich vyřizováním velkou část pracovní doby? Udělejte si rozvrh. „E-maily kontrolujte dvakrát až třikrát denně,“ říká Goodinová. „Podívejte se na ně třeba v půl deváté ráno, pak kolem oběda a možná i na konci pracovního dne,“ dodává.

EBF24

• 6. Místa se zákazem mobilu

Vymyslete si místa, kde nejsou mobily povolené. Nabízí se například ložnice, koupelna nebo kuchyň. V práci jej zase můžete uklidit z pracovního stolu a nebrat jej na porady. Pozor na výjimky z pravidel. „Čím komplikovanější pravidlo je, tím snazší je jej obejít,“ vysvětluje Goodinová. Řekněte si, že na určitá místa zkrátka telefon nikdy a za žádných okolností nevezmete a držte se toho.

Dále čtěte:

Podporuje váš smartphone satelity Galileo? Přečtěte si, jak to zjistit

První telefon pro kryptoměny. Fungovat má na principu blockchainu

K internetu je připojeno již 80 procent domácností, Česko i tak zaostává za unijním průměrem

Číňané „omylem“ šmírovali americké uživatele Androidu

Šmírák Tinder. Za pár let nasbíral o uživatelce data na 800 stran

Průměrný Čech v práci zahálí 65 minut denně, ročně to zaměstnavatele stojí 48 tisíc

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).