Menu Zavřít

Digitální televize přes kabel

26. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Karneval

ebf - tip - debata

PRAHA (oh) - Přístup k digitální televizi šířené přes kabelové rozvody společnosti Karneval Media by mělo mít nejpozději v polovině tohoto roku až 400 tisíc českých domácností. Digitální televizní vysílání přes kabel na bázi technologie DVB-C bude od února dostupné v Praze a několika severočeských městech, na jaře v Plzni a v dalších městech západních Čech, do začátku prázdnin by měli mít možnost naladit digiTV klienti Karnevalu v Brně, Ostravě, Pardubicích a Zlíně. „Předpokládáme, že plně funkční digitální televizi bude mít do konce letošního roku naprostá většina zákazníků připojených k síti Karnevalu,“ slibuje Wei-Hai Chu, komerční ředitel firmy, která je prvním kabelovým operátorem v zemi, jež takovouto službu nabízí.
Digitální TV nabízí oproti „klasické“ kabelové televizi několik výhod - lepší kvalitu obrazu, která je srovnatelná s přehráváním DVD disků, výběr různých audio verzí, tedy jazykových mutací kanálů a především větší flexibilitu při výběru programů. Karneval doposud poskytoval analogově šířené programy ve dvou základních balíčcích, ke kterým si mohli klienti zvlášť přiobjednat několik filmových kanálů. „Digitální televize je také postavena na dvou základních programových nabídkách, které obsahují i devět rozhlasových stanic. Flexibilita je především v tematických balíčcích, které se mají trefit do vkusu každého člena rodiny, ať to jsou děti, ženy či muži,“ vysvětluje Wei-Hai Chu. Za 34 korun měsíčního paušálu je například možné přiobjednat takzvaný Slovenský klub, balíček všech čtyř slovenských kanálů, na rovnou stovku měsíčně vyjde příjem pěti sportovních programů, přičemž do balíčku by měl v nejbližší době přibýt i nový sportovní kanál České televize ČT4-Sport. Celkově Karneval nabízí ve svém „digitálním portfoliu“ pět volitelných balíčků a možnost objednat si kanály i samostatně.
Pro příjem digitálního vysílání přes kabel je nutné použít přijímač digitálního signálu, takzvaný set-top-box, který operátor zákazníkům pronajme zdarma. Karneval má v současnosti zhruba 270 tisíc zákazníků, počet domácností v dosahu jeho sítě dosahuje přibližně půl milionu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).