Menu Zavřít

Digitální tunel

25. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Komerční banka a Česká spořitelna

PRAHA (vlp) – Podvodníci napadli uplynulý týden účty deseti klientů Komerční banky. Uvedl to deník Právo s tím, že pravděpodobně šlo o organizovanou skupinu, která prostřednictvím nastrčených bílých koní převáděla peníze do zahraničí. Využívala prý k tomu lidí, kteří pronikli do vnitřního systému banky. Podobné lapálie, i když menšího rozsahu, se dotkly také zákazníků České spořitelny. Komerční banka sice tvrdí, že zloději vnitřní systémy banky v žádném případě nenarušili, neboť využili nedostatečně chráněných počítačů jejích klientů, přesto prý peníze poškozeným již vrátila. A okamžitě zvýšila ochranu transakcí.
Do účtů okradených se zloději dostali prostřednictvím takzvaných osobních certifikátů nahraných na pevných discích počítačů, které pro ochranu účtů nabízejí Komerční banka a Česká spořitelna. Vyšší systémy zabezpečení, jako jsou textová zpráva s kódem či autorizační kalkulátor, tento problém odbourávají. Komerční banka SMS promptně zavedla poté, co se objevily podvody.
„V zájmu zvýšení bezpečnosti internetového bankovnictví zavádíme nový způsob autorizace transakcí. Všichni uživatelé internetového bankovnictví, kteří používají k podepisování transakcí osobní certifikát v souboru, budou nyní při provádění aktivních operací zadávat i autorizační SMS kód,“ uvedla banka. Na vyžádání přijde zákazníkovi textovou zprávou jednorázové heslo, které musí před převodem peněz použít. Česká spořitelna oznámila, že inovaci svého systému představí v pondělí 28. srpna. SMS kódy dosud tyto banky pro autorizace nevyužívaly. Komerční banka se část viny snaží přenést na své klienty a apeluje na to, aby byli při využívání internetového bankovnictví opatrnější. „Pro další posílení bezpečnosti při využívání počítače klienta pro komunikaci s bankou je nutné rovněž dbát na dodržování bezpečnostních pravidel. Základními pravidly jsou uchovávání osobního certifikátu na přenosném médiu a bezpečném místě, používání osobního certifikátu v souboru vždy pouze po dobu přihlášení, nastavení vhodných limitů pro jednotlivé transakce v závislosti na konkrétních potřebách klienta a zasílání zpráv klientům s informací o platbách provedených z účtu nebo platební karty,“ uvedla mluvčí komerční banky Marie Petrovová. Osobní certifikáty, které kromě bank využívají například státní úřady, jsou na stupnici zabezpečení níže než například autorizační kalkulátory, jež nabízejí výrazně bezpečnější přístup na účet. V České republice je nabízí například HVB Bank či eBanka, pro některé typy účtů je vydává i Česká spořitelna.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).