Menu Zavřít

Digitma počká do září

29. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Do tendru na úřednický internet a volání přes pevnou linku se přihlásilo osm firem

Nejdivočejší období týkající se dvoumiliardové zakázky na internetové a telefonní služby pro české úřady sice pominulo, vyhráno však projekt Komunikační infrastruktura veřejné správy (KIVS) zdaleka nemá. Ministerstvo vnitra (MVČR) musí jako garant úřednického internetu a volání přes pevné linky do konce září vyhodnotit regulérní výběrové řízení a uzavřít nové kontrakty. A to s ohledem na dosavadní problémy není termín příliš vzdálený. Navíc se musí tým vedený sekčním ředitelem Jaroslavem Mrázem, do jehož gesce KIVS spadá, vyrovnat s turbulentními personálními změnami na resortu vnitra, které přinesla nedávná politická krize.

Úředníci ještě telefonují

Před několika týdny vážně hrozilo, že statisíce úředníků ve všech koutech České republiky budou od 29. března bez internetového připojení i bez pevných linek. V ten den totiž vypršely čtyřleté smlouvy státu s dodavateli hlasových a datových služeb v rámci projektu KIVS, přičemž vnitro kvůli vlastním chybám i obstrukcím s odvoláními nestihlo podepsat kontrakty nové. Ministerstvo nakonec hrozící digitální tmu zažehnalo, když jeho právníci vymysleli způsob, jak ze situace vybruslit – na základě dobíhajících rámcových smluv podepsali s tehdejšími dodavateli, tedy společnostmi GTS Czech, Telefónica O2 a konsorciem T-Systems/ČD-Telematika, nové přechodné prováděcí smlouvy (EURO 13/2011). Řešení ve formě „kočkopsa“ sice kritizovali zástupci operátorů, vnitro však svůj postup opřelo o právní expertizy, které údajně potvrzují, že je v souladu s platnou legislativou.
Do projektu KIVS jsou zapojeny úřady, jako je například Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). V reálu pak objednávání služeb z jejich strany probíhá tak, že úředníci podepíší takzvané přistoupení k prováděcí smlouvě a u operátorů si objednávají služby, za něž následně sami platí. Z informací, které týdeníku EURO poskytlo ministerstvo vnitra, však vyplývá, že i měsíc po podpisu přechodných prováděcích kontraktů existuje část úřadů, které oznámení o přistoupení dosud nepodepsaly.

Uspořená procenta

„Z celkově 140 subjektů, které jsou v KIVS zapojeny, zatím podepsalo smlouvu 116 z nich. Zbývající postupně kontaktujeme a zjišťujeme, zda prohlášení o přistoupení pouze jejich zaměstnanci zapomněli poslat, nebo si poskytování služeb zařídili po svém,“ řekl týdeníku EURO Jaroslav Mráz, vrchní ředitel MVČR pro informatiku a eGovernment. Fakt, že zhruba šestina dosavadních odběratelů může teoreticky být bez pevné linky a internetové konektivity, ho ale příliš neznepokojuje. „Jedná se především o menší instituce, které využívaly jen například jednu službu na bázi jednoduché hlasové linky. Přechod uživatelů proběhl dobře, nemáme žádné zprávy, že by někde došlo k nějakým zásadním problémům,“ pochvaluje si Mráz. V této souvislosti je potřeba uvést, že celkově je do KIVS zapojeno 8256 míst, tedy všech poboček úřadů, které odebírají hlasové služby, a 6742 úřadů, které si objednávají datové služby, tedy především připojení k internetu. Jako samostatné odběrné místo je například považována každá pobočka úřadu práce či ČSSZ. Každý rok projektem KIVS protečou služby v hodnotě 1,5 až dvou miliard korun. Úspora oproti původním cenám se pohybuje v rozmezí od 5,5 procenta (týká se celorepublikových datových služeb) až po 50 procent (zlevnění datových služeb ministerstva dopravy v regionálních pobočkách).

Rošáda na vnitru

Účinnost zmíněných prováděcích smluv, s jejichž pomocí se zabránilo digitálnímu blackoutu části státní správy, je půlroční. Konkrétně do 27. září musejí zaměstnanci ministerstva vnitra urychleně vybrat vítězné operátory v řádném tendru, který běží již od začátku letošního roku paralelně vedle přechodných kontraktů. Ty sice obsahují opci na prodloužení prováděcích smluv o ještě jedno šestiměsíční období – a dle informací týdeníku EURO již nyní úředníci MVČR předpokládají, že této možnosti využijí – nicméně čas se nezastaví. A další otálení by mohlo znamenat víc než reálné ohrožení systému KIVS a výpadek internetu na úřadech ve všech koutech Česka.
Sekční ředitel Mráz ujišťuje, že výběrové řízení „regulérního“ tendru je již ve fázi vyhodnocování nabídek. Vnitro prý bude mít výsledky hodnocení k dispozici během několika málo týdnů. „Velkou neznámou však zůstává řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), neboť v tendrech KIVS byly podány dvě námitky, které úřad posuzuje. Délku tohoto řízení nejsme vůbec schopni odhadnout, takže nedokážu blíže specifikovat, kdy by mohlo dojít k uzavření nových smluv,“ řekl Mráz týdeníku EURO.
Ředitel pro informatiku a eGovernment se bude muset navíc vyrovnat se změnami, které může do problematiky KIVS vnést nové vedení vnitra v čele s ministrem Janem Kubicem. Otázkou rovněž zůstává, kdo vystřídá Michala Moroze, který měl tuto oblast na starost z pozice náměstka ministra vnitra pro strategie a programové řízení. „Na téma případných změn v oblasti KIVS v souvislosti s novým ministrem zatím nebyla možnost vést diskuzi. Co se týká dalších osob zastávajících funkce na ministerstvu, nepředpokládám, že by projekt přímo ovlivnily. Realizace KIVS nebyla a ani není vázána na konkrétní osoby,“ říká Mráz.

EBF24

Čtyři noví adepti

Pokud ÚOHS nevyhodnotí zmiňované dvě námitky jako opodstatněné (v průběhu řízení úřad neposkytuje podrobnější informace), je pravděpodobné, že se operátorská nabídka v projektu KIVS rozšíří. Dva na sobě nezávislé zdroje totiž týdeníku EURO potvrdily, že se do tendru přihlásili čtyři noví zájemci. Vedle společnosti Dial Telecom, která svůj zájem dodávat českým úřadům datové služby prezentovala již před několika měsíci, podaly nabídku i silné firmy T-Mobile, České Radiokomunikace a kabelový operátor UPC. Ten nedávno dokončil akvizici jedné z největších českých optických sítí v podobě společnosti Sloan Park Property Trust. „Je poměrně zvláštní, že jedna ze dvou námitek, které posuzuje ÚOHS, byla podána firmou, jež nebyla z hodnocení nového KIVS ani vyloučena, ani nijak omezena. Naopak, má velkou šanci na to být jedním ze subjektů, se kterým bude rámcová smlouva uzavřena,“ říká Mráz. Podle zdrojů týdeníku EURO se jedná o společnost České Radiokomunikace, které se v poslední době zaměřují především na podnikání ve vysílacím byznysu, tedy šíření signálu televizních a rozhlasových stanic.

Box:
Kdo soutěží o KIVS Operátoři, kteří se přihlásili do tendru České Radiokomunikace
Dial Telecom
GTS Czech
T-Mobile
T-Systems/ČD-Telematika
Telefónica O2
UPC
Pramen: týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).