Menu Zavřít

DÍKY GREENSPANOVI A MICROSOFTU

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

ebf - tip - debata

Americký trh si koncem týdne výrazně polepšil. Investoři zareagovali optimistickou nákupní náladou na další snížení úrokových měr. Pokles o čtvrt procenta sice představuje letošní nejmenší pohyb směrem dolů, nicméně analytici očekávají, že další uvolňování měnové politiky bude pokračovat.
Těsně před polednem východoamerického času bylo na Nasdaqu zastaveno obchodování s akciemi Microsoftu s tím, že za několik minut bude zveřejněna informace, která výrazně ovlivní cenu akcií. Zpráva zněla, že odvolací soud zrušil předchozí rozhodnutí federálního soudu, na jehož základě měla být společnost rozdělena.
To bylo významné vítězství pro největšího světového výrobce softwaru. Jeho papíry okamžitě vylétly o 2,2 procenta. Microsoft pomohl i dalším technologickým firmám, hlavně softwarovým koncernům. Index Nasdaq Composite vzrostl o 2,45 procentního bodu.
„Zpráva o Microsoftu byla léčivou pilulkou nejen pro technologický sektor, ale pravděpodobně pro celou obchodní komunitu, míní Alan Ackerman, výkonný viceprezident a analytik Fahnestock & Co.
Na pražské burze zavládl pesimismus. Index PX 50 se dostal na nejnižší úroveň od dubna 1999. Na vývoji se podepsaly telekomunikace a překvapivě i Komerční banka. Po rozhodnutí o prodeji podílu Komerční banky francouzské Société Générale ztratily akcie banky 5,32 procenta. Analytici nicméně očekávají, že papíry KB budou posilovat. „Z dlouhodobého pohledu je pozitivní, že do Komerční banky vstoupil silný zahraniční kupec, tvrdí Richard Skácel z Raiffeisen Capital.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).